Poštanska marka sa motivom vidre od danas putuje svijetom

Poštanska marka sa motivom vidre od danas putuje svijetom

Pošta Crne Gore je danas publikovala prigodno izdanje FAUNA Vidra (Lutra lutra). Izdanje sadrži prigodnu marku i koverat prvog dana.

"Imajući u vidu značaj ove zaštićene životinjske vrste, koja je na globalnom planu blizu ugroženosti, Pošta Crne Gore je, na inicijativu Nacionalnih parkova Crne Gore, marku uvrstila u Program prigodnih izdanja za 2021. godinu, čime je promociji ove vrste dala tradicionalno poštanski doprinos.

Saradnja JPNPCG sa Poštom Crne Gore započeta je prije nekoliko godina, a nastaviće se i u budućem periodu na zadovoljstvo svih ljubitelja prirodnih vrijednosti i ljepota crnogorskih nacionalnih parkova.  Prošle godine je Pošta Crne Gore publikovala prigodnu marku i koverat sa motivom prašume NP Biogradska gora, te 2019. godine sa motivom iz NP Lovćen", saopšteno je iz NPCG.

Vidra – Lutra lutra je zakonom zaštićena vrsta u Crnoj Gori. Na globalnom nivou ima status NT (Near Threatened – blizu ugroženosti) i trend populacije se smanjuje u odnosu na IUCN-ovu Crvenu listu ugroženih vrsta.

"Kako stručnjaci kažu, postoji 13 vrsta vidri na svijetu. Kod nas je zastupljena Lutra - lutra.

Vidra je sisar vitkog i okretnog tijela. Krzno ne propušta vodu što joj omogućava dobro održavanje temperature tijela. Između prstiju se nalazi tanka kožica koja joj pomaže pri plivanju. Šape su jake, sadrže jastučiće i jake kandže koje su pogodne za kopanje i hvatanje plijena. Oči su smještene visoko na glavi, što omogućava gledanje kako pod vodom, tako i iznad nje. Odličan je lovac, zahvaljujući gipkom tijelu, oštrim zubima i kandžama, oštrim čulima vida, njuha i sluha i brzom kretanju pod vodom.  Pomoću svojih vibrisa (čulne dlake na njušci), pronalazi ribu i u mutnoj vodi", pojasnili su iz NPCG.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.