Vlada odbila 100.000 vakcina Deripaskine fondacije zbog politike?
Ilustracija

Vlada odbila 100.000 vakcina Deripaskine fondacije zbog politike?

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović odbila je donaciju ruskog biznismena Olega Deripaske od 100.000 doza ruskih vakcina protiv korona virusa, saznaje Pobjeda.

Ministarka je na sastanku, prema saznanjima Pobjede, na kojem su između ostalih bili i predstavnici Deripaskine humanitarne fondacije “Volnoe djelo“, kazala da ne želi da prihvati te vakcine jer je to “donacija za DPS“.

Jedan od učesnika sastanka je na to odgovorio da to nije donacija za DPS već za narod Crne Gore.

Fondacija Olega Deripaske je Crnoj Gori donirala i dvije PCR laboratorije u vrijednosti od oko 700.000 eura. Jedna je već otvorena u Kotoru 22. decembra, a druga bi trebalo da bude otvorena danas u Podgorici.

Ministarka Borovinić-Bojović je zbog politizacije Deripaskine donacije odbila da prisustvuje i otvaranju PCR laboratorije u Kotoru, saznaje Pobjeda.

Vlada nije rekla da odbija Statisovu donaciju

“Niti Vlada Crne Gore, niti Ministarstvo zdravlja nikada nije iznijelo stav o odbijanju donacije biznismena Petrosa Stathisa”, saopštilo je juče Ministarstvo zdravlja.

Statis je prekjuče, za Radio Slobodna Evropa, kazao da je “stupio u kontakt sa predstavnicima Sinofarma u Dubaiju, gdje se ova vakcina već koristi i rezervisao 50.000 jedinica za Crnu Goru“. On je kazao i da bi volio da je vakcina već isporučena Crnoj Gori.

Statis je objasnio da vakcine dolaze direktno od proizvođača i “na Vladi Crne Gore je da odluče da li žele da ih prihvate i koriste ili ne“.

Ministarstvo zdravlja je juče kazalo da radi predostrožnosti kontrole kvaliteta želi da naglasi da sarađuje isključivo sa proizvođačima vakcina i vladama zemalja koje su uključene u razvoj vakcina, kao i cijeli svijet.

“Stoga predlažemo da gospodin Statis vakcinu ustupi Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji će izvršiti kontrolu kvaliteta vakcina, a potom je donirati nama”, saopštilo je Ministarstvo.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović je 26. januara kazala da je Vlada već imala “i drugih ponuda za ovakve vrste nabavke vakcina“, ali da su se u interesu javnog zdravlja “opredijelili da vakcine isključivo dolaze u Crnu Goru direktnim konekcijama i međunarodnim bilateralnim ugovorima“. Ipak, nije isključila mogućnost da Statisova donacija bude prihvaćena uz obaveznu provjeru.

Na sajtu peticije.online pokrenuta je peticija “Vakcine odmah“ kojom se zahtijeva od Vlade i Ministarstva zdravlja da prihvate donaciju vakcina protiv korona virusa koju je prethodnih dana ponudio grčki biznismen Petros Statis.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.