Centralna banka preporučila Vladi vraćanje radne nedjelje
CBCG

Centralna banka preporučila Vladi vraćanje radne nedjelje

Centralna banka preporučila je Vladi da hitno pripremi program fiskalne konsolidacije, koji treba da bude dominantno fokusiran na rashodnu stranu i razmotri mogućnost vraćanja radne nedjelje, jer bi se time, kako tvrde, mogla povećati zaposlenost i poreska osnovica, pišu Dnevne novine.

Iz CBCG su kazali da empirijska iskustva ukazuju da su uspješni programi fiskalne konsolidacije, koji su bili dominantno bazirani na povećanju javnih prihoda, bili uspješni samo u slučaju da je postojalo nisko učešće poreza u bruto domaćem proizvodu (BDP) i prostor za njihovo povećanje, što nije slučaj u Crnoj Gori.

“Imajući u vidu pouke iz uspješnih primjera fiskalne konsolidacije, program treba da bude dominantno fokusiran na rashodnu stranu. Naravno, to ne znači da treba ignorisati prihodnu stranu budžeta, ali njeno poboljšanje ne treba realizovati kroz povećanje poreza, već kroz bolju naplatu i smanjenje poreskog duga iz prethodnog perioda”, navela je CBCG u ekonomskim preporukama Vladi za narednu godinu, u koje je agencija Mina-business imala uvid.

CBCG je Vladi, u dijelu preporuka u oblasti fiskalne politike, za narednu godinu preporučila da što prije uradi novu Fiskalnu strategiju, u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, koja će biti krovni dokument za kreiranje smjernica fiskalne politike za naredni period.

 Dnevne novine/Mina biznis

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.