Zelena agenda poziva na racionalno promišljanje o klimatskim i ekološkim ciljevima
Ilustracija

Zelena agenda poziva na racionalno promišljanje o klimatskim i ekološkim ciljevima

Koalicija 27 saopštila je da želi da podrži prve korake za sprovođenje Zelene agende za Zapadni Balkan, koje je preduzela Crna Gora, prihvatanjem od strane Vlade Crne Gore ove sedmice.

Zelenu agendu su usvojili lideri država regiona na Samitu u Sofiji, u cilju stimulisanja ekonomija, a u skladu sa evropskim ekološkim standardima i klimatskim ciljevima, uz smanjenje korupcije i jačanje demokratije.

"Obzirom da ciljevi Zelene agende dolaze kao dio Ekonomskog i investicionog plana od 9 milijardi eura za stimulaciju ekonomija Zapadnog Balkana, zabrinuti smo da će kratkoročne ekonomske investicije preovladati nad dugoročno održivim ulaganjima, a koje se protive ciljevima Evropskog zelenog dogovora.

Investicije u hidroenergiju su naišle na veliki otpor građana Crne Gore i regiona zbog sve značajnijeg uticaja na biodiverzitet, kulminirajući u socijalnim i sukobima interesa u političkom odlučivanju. Od izgrađenih hidroenergetskih objekata poslednju deceniju smo dobili samo ekonomsku štetu. Došlo je do uništavanja poljoprivredna zemljišta, šuma, pejzaža, prirodnih staništa i vrsta, te ugrožavanja snabdijevanja pijaćom vodom, , razvoja turizma, ali i do erozije tla, isušivanja i zagađenja rijeka. Stoga,  potebno je još jednom razmotriti investiciju u veliku HE Komarnica u odnosu na realne energetske potrebe, projekcije i planove ulaganja u druge obnovljive izvore, revitalizaciju postojećih izvora i energetski efikasna rješenja za objekte i transmisione energetske mreže", kažu iz Koalicije 27.

Nadalje, kako dodaju ulaganje u eksploataciju ugljovodonika iz mora i rekonstrukcije termoelektrane Pljevlja, u uslovima prezaduženosti i prijeko potrebne finansijske racionalizacije javnog budžeta do karbonski neutralne 2050. godine, stvara blokadu ka realizaciji ciljeva Zelene agende, produžava zavisnost i probleme vezane sa eksploataciju i sagorijevanje fosilnih goriva.

"Pozivamo Vladu Crne Gore da u saradnji sa civilnim sektorom revidira ova ulaganja, te obezbijedi efikasniji i jeftiniji prelazak na karbonski neutralnu ekonomiju", navode iz Koalicije 27,

Od najveće je smatraju važnosti iskoristiti stručnost organizacija za zaštitu životne sredine, ali i onih iz oblasti demokratije, transparentnosti rada, kao i osjetljivih i marginalizovanih grupa, koje mogu uticati da se umanje nejednakosti i izbjegnu ekološki i socijalni sukobi.

"Investiranje u projekte iz ekonomskog investicionog plana za razvoj putne i željezničke infrastrukture, mora poštovati ekološka prava u skladu Direktivama o pristupu informacijama, učešću javnosti i Direktivama o procjeni uticaja na životnu sredinu, gdje se u ranoj fazi moraju konsultovati lokalne zajednice i obezbijediti preovladavajući uticaj u odlučivanju.

Želimo pozvati Vladu Crne Gore na sveobuhvatno i racionalno, utemeljeno, razmatranje načina na koji se postojeći instrumenti poput Sporazuma Energetske zajednice ili Ugovora o transportnoj zajednici,  mogu koristiti za osiguravanje efikasne primjene Zelene agende, a koji su se dosad nedovoljno primjenjivali i kršili, bez obzira na pravno obavezujući karakter", saopšteno je.

U saopštenju se dodaje da Koalicija 27 kao i druge 23 organizacije civilnog društva zapadnog Balkana i evropskih mreža, te  ekološke organizacije građana, podržavaju napore EU u sprovođenju ciljeva Evropskog zelenog dogovora o situaciji na Balkanu, te su u tom smislu dostavile vladama stavove o implementaciji Zelene agende i iskazale spremnost za saradnju, kako bi osigurali da Zelena agenda i investicioni plan služe ciljevima Evropskog zelenog dogovora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.