Opština Pljevlja: Komunalno preduzeće ide u stečaj
Štrajk radnika Komunalnog ispred Opštine Pljevlja

Duguje im se 17. zarada

Opština Pljevlja: Komunalno preduzeće ide u stečaj

Predstavnici Sindikalne organizacije DOO Komunalne usluge i štrajkačkog odbora saopštili su juče nakon sastanka sa predsjednikom Opštine Igorom Golubovićem da to preduzeće u kojem je zasposleno 48 radnika ide u stečaj koji je tražila Poreska uprava.

Konačna odluka biće donijeta na ročištu zakazanom za 26. oktobar u Privrednom sudu. Radnici, ne sumnjaju da će zahtjev Poreske uprave koja potražuje 340.000 eura od Komunalnog, biti prihvaćen.

Pomoć

Vukadin Šljukić iz Sindikalne organizacije kaže da dvadesetak dana ne znači ništa.

"Do ročišta 26. oktobra čeka nas ista sudbina, čekajući ovdje ili na drugom mjestu, gubimo 20 dana, a poslije ćemo vidjeti šta će biti rekao je on nakon sastanka", kazao je Šljukić.

Zaposleni u tom opštinskom preduzeću štrajkuju od 19. avgusta jer im se duguje 17 zarada. Posljednju platu primili su u aprilu ove za jun prošle godine. U međuvremenu nakon nekoliko razgovora sa lokalnom upravom dobili su dvije pomoći od po 5.000 eura, izmireni su im telefonski računi i podijeljeni vaučeri od po 50 eura za kupovinu u trgovinama. Takođe, Rudnik je odobrio svakom zaposlenom po dvije tona uglaj za grijanje.

Predsjednik Strajkačkog odbora Vladimir Klačar se nada da će nakon sprovedenog stečaja oni koji ostanu da rade moći normalno da funkcionišu i žive od zarađenog. Kolegama je prenio kako je Golubović saopštio da očekuje brz završetak stečaja.

"On predviđa da stečaj neće dugo trajati, da će se izvršiti brzo reorganizacija i da ćemo s ovim načinom smanjiti veliki broj zaposlenih koje smo imali u ovoj radnoj organizaciji", kazao je Klačar.

Zahtjevi

Predstavnici radnika ističu da još nije uplaćeno 25.000 eura koliko to preduzeće treba da dobije od Vlade kao nadoknadu zbog nemogućnosti rada u vrijeme prvog talasa virusa ko rona, ali su od predsjednika Opštine dobili odgvor da se čeka na odobrenje Agencije za sprečavanje korupcije, te da ta sredstva nijesu isplaćena ni ostalim preduzećima u opštini.

Oni podsjećaju da su u štrajku 41 dan a da nije ispunjen nijedan od glavnih zahtjeva koje su dostavili lokalnoj upravi. Zahtijevaju i da se odblokira račun preduzeća koji duže u blokadi drži Poreska uprava i da im se omoguće da dug od oko 340.000 eura izmire u ratama. Jedan od zahtjeva je i isplata tri zarade.

Radnici traže da se poštuje i Zakon o optimizaciji radnih mjesta i da se zaposlenima koji su se prijavili za raskid radnog odnosa isplate otpremnine. Na spisku je i zahtjev da se preduzeću odobri dodatnih 100 dana kako bi izašlo iz problema.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.