UNHCR: Polovina djece izbjeglica u svijetu ne ide u školu, hitno preduzeti mjere
Foto: Shutterstock

UNHCR: Polovina djece izbjeglica u svijetu ne ide u školu, hitno preduzeti mjere

Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) saopštila je da polovina djece izbjeglica u svijetu i prije pandemije kovid-19 nije išla u školu, navodeći da će se sada situacija vjerovatno dodatno pogoršati i apelujući na međunarodnu zajednicu da preduzme hitne i odlučne mjere za ublažavanje efekata pandemije kovid-19 na obrazovanje izbjeglica.

U izvještaju pod nazivom "Udruživanje radi obrazovanja izbjeglica" navedeno je da će potencijali miliona mladih izbjeglica koje žive u nekim od najranjivijih zajednica na svijetu biti još više ugroženi ukoliko se ne preduzmu hitne i odlučne mjere.

Prije pandemije, podsjetio je UNHCR, dijete izbjeglica imalo je dva puta veću šansu da ne pohađa školu u odnosu na dijete koje nije izbjeglica, prenosi Beta.

"Polovina djece izbjeglica u svijetu već je van škole. Posle svega što su pretrpila, ne možemo ih lišiti budućnosti, uskraćujući im danas obrazovanje. Uprkos ogromnim problemima sa kojima smo se suočili tokom pandemije, uz veću međunarodnu podršku izbjeglicama i njihovim domaćinima, možemo da razvijemo inovativne načine da odbranimo ciljeve koje smo, kada se radi o obrazovanju izbjeglica, utvrdili prethodnih godina", rekao je visoki komesar UN za izbjeglice, Filipo Grandi.

U izvještaju se ističe, dok su se i djeca u svakoj zemlji svijeta borila sa pandemijom, djeca izbjeglice su posebno bila ugrožena.

Prema brojkama UN, 1,6 milijardi đaka širom svijeta pogođeno je pandemijom, među kojima i đaci izbjeglice, jer su škole prestale sa radom.

Takvo stanje će se još više pogoršati, veliki broj djece možda neće imati mogućnost da nastavi školovanje zbog zatvaranja škola, nemogućnosti plaćanja školarine i kupovine školskih uniformi ili knjiga, nemogućnosti pristupa tehnologijama ili zato što su primorani da rade i izdržavaju svoju porodicu.

Podaci iz 2019. na kojima se bazira izvještaj, prikupljeni su iz 12 zemalja u kojima živi više od polovine djece izbjeglica. Relativno visok broj djece izbjeglica je upisano u osnovne škole – 77 odsto, ali samo 31 odsto njih pohađa srednju školu, dok studira svega tri odsto mladih izbjeglica.

Djevojčice izbjeglice već sad imaju manji pristup obrazovanju od dječaka i upola manje šanse da će nastaviti školovanje na nivou srednjeg obrazovanja.

Na osnovu podataka UNHCR, Fond Malala procijenio je da se, kao posledica pandemije kovid-19, jedna polovina svih izbjeglica koje pohađaju srednju školu neće vratiti u školu kada škole ponovo počnu sa radom u toku ovog mjeseca.

Prilagođavanje ograničenjima koja nameće pandemija kovid-19 bilo je posebno teško za 85 odsto izbjeglica u svijetu koje žive u zemljama u razvoju ili najmanje razvijenim zemljama.

Raseljenim licima često nisu lako dostupni mobilni telefoni, tableti, prenosni računari, konektivnost, pa čak i radio uređaji. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.