Slika holandskog umjetnika po treći put ukradena iz muzeja
Foto: Wikipedia

"Ukoliko lopovi nešto požele oni će to i uzeti"

Slika holandskog umjetnika po treći put ukradena iz muzeja

Iz muzeja u holandskom gradu Lerdam ukradena je slika flamanskog portretiste Fransa Halsa, i to po - treći put.

Obezbijeđenje je pojačano od kada je posljednji put Halsova slika "Dva nasmijana dječaka sa krčagom piva" (Two Laughing Boys with a Mug of Beer) ukradena iz malog muzeja u holandskom gradu Lerdam. Ali to nije bilo dovoljno da zaustavi vješte lopove da otvore stražnja vrata i pobjegnu sa ovim umjetničkim djelom koje je tako ukradeno po treći put, prenosi N1.

Jedan od starih majstora holandskog zlatnog doba Frans Hals naslikao je to djelo 1626. godine.

Detektiv Artur Brand rekao je da vjeruje da je slika "ukradena po narudžbi".

"Veoma je teško obezbijediti male muzeje jer to košta previše. Ako lopovi požele da imaju neku vašu stvar, ući će", rekao je on za BBC.

"Dva nasmijana dečaka" prvi put su ukradeni 1988. godine zajedno sa djelom Jakoba van Rojsdala. Obije slike su pronađene tri godine kasnije.

Ista slika je ponovo ukradena i to iz muzeja "Hofje Van Aerden" 2011. godine i pronađena je šest mjeseci kasnije.

Specijalista za umjetnine Fransa Halsa, An Tumers, rekla je u to vrijeme da je slika "divan primer njegovog laganog stila slikanja - vrlo razigrana, smjela i opuštena".

Policija je saopštila da su lopovi provalili u muzej u Lerdamu, južno od Utrehta, u srijedu posle ponoći. Alarm se uključio u 3.30, ali dok je policija stigla u muzej, lopovi su već otišli.

Sada policija pregleda snimke sa bezjbednosnih kamera i radi sa stručnjacima za krađu umjetnina i forenzičkim timovima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.