Sunce i vjetar značajni izvori, dostigli 10% udjela u svjetskoj proizvodnji struje
Ilustracija

EMBER

Sunce i vjetar značajni izvori, dostigli 10% udjela u svjetskoj proizvodnji struje

Organizacija EMBER objavila je redovnu polugodišnju globalnu analizu proizvodnje električne energije u kojoj se vidi napredak u upotrebi energije vjetra i sunca.

Nešto manje od 10 odsto električne energije u prvih šest mjeseci 2020. godine potiče iz ovih izvora, pokazuje izvještaj koji je nastao na osnovu analize 48 zemalja, odnosno oko 83 odsto ukupne svjetske proizvodnje.

U odnosu na prvu polovinu prošle godine porast iznosi oko 14 odsto, prenosi portal Klima101.

Najvažniji i najoptimističniji podatak dobije se kada uporedimo sadašnju situaciju sa 2015. godinom kada je potpisan Pariski sporazum.

Od tada je proizvodnja energije pomoću vjetra i sunca porasla više nego duplo. Autori izvještaja su primjetili i da je u pomenutom periodu u ovom pogledu najviše napredovala Indija, gdje je, u odnosu na 2015. godinu, najviše porasla proizvodnja energije iz ovih izvora, a u isto vrijeme i najviše opala proizvodnja uglja.

Najnoviji izvještaj je pokazao da su u velikom broju zemalja vjetar i sunce postali značajni izvori, ali i da utiču na smanjenje proizvodnje struje pomoću uglja, što je posebno važno za zaustavljanje klimatskih promjena i sprečavanje drastičnog povećanja temperature.

Kako pokazuje EMBER izvještaj, globalna proizvodnja uglja je u prvoj polovini ove godine opala za 8,3 odsto u odnosu na prvu polovinu 2019. godine, što je najveći pad do sada.

Posmatrano od 2015. godine, udio uglja u globalnoj proizvodnji električne energije opao je sa 37,9 odsto na 33 odsto. Ovaj pad od oko pet odsto odgovara porastu njene proizvodnje iz sunca i vjetra, što znači da su ovi izvori efektivno zamijenili potrošnju uglja.

Međutim, treba uzeti u obzir i da je globalna potražnja za električnom energijom zbog pandemije kovida-19 opala za oko tri odsto, ali i da na smanjivanju proizvodnje struje pomoću uglja treba još dosta raditi.

Naime, IPCC izvještaj pokazuje da proizvodnja do 2030. mora da pada za 13 odsto svake godine, kako globalni prosjek temperature ne bi porastao više od 1,5 stepeni Celzijusa.

EMBER izvještaj za prvu polovinu ove godine ističe da se u nekima od najvećih država oko 10 odsto ukupne energije proizvodi pomoću vjetra i sunca.

To su Kina, SAD, Indija, Japan, Brazil i Turska. Za Evropsku uniju i Veliku Britaniju je ovaj udio još veći, dok za Njemačku iznosi čak 42 odsto.

Među velikim zemljama najmanje napreduje Rusija, u kojoj se na ovaj način proizvodi samo 0,2 odsto energije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.