Asocijacija Spektra pozvala nadležne da brzo reaguju zbog govora advokata Markovića
Velibor Marković

Asocijacija Spektra pozvala nadležne da brzo reaguju zbog govora advokata Markovića

Nevladine organizacije Kvir Montenegro, Spektra, Juventas i STANA podnijeće tužbu protiv advokata Velibora Markovića, zbog, kako je saopšteno, govora mržnje prema LGBTI osobama, iskazanog u okviru rasprave sa novinarkom Damirom Kalač, na njenim socijalnim mrežama.

Iz Asocijacije Spektra pozvali su Tužilaštvo, Zaštitnika za ljudska i manjinska prava, kao i Advokatsku komoru, da brzo reaguju sa ciljem ispitivanja, kako su kazali, govora mržnje.

 „U društvu koje na visokom stepenu toleriše nasilje i normalizuje isto, govor mržnje prema LGBTI osobama vrlo često ostaje u potpunosti neproblematizovan, te izostajanje osude, ali i adekvatnih sankcija propisanih zakonom, dio je naše svakodnevnice, kada je u pitanju govor mržnje usmjeren ka nama“, navodi se u reagovanju Asocijacije Spektra.

Oni su ukazali da nepoznavanje razlike između slobode mišljenja i govora mržnje često dovodi do situacije da mnogi, a naročito javne ličnosti, daju sebi za pravo, da šire mržnju prema LGBTI osobama, „imajući za cilj da ograniče našu slobodu, a naročito sve naše napore da živimo jednako i da ostvarujemo svoje živote s poštovanjem i dostojanstvom“.

„Posebno je zabrinjavajuće tumačenje jasnih prijetnji gospodina Markovića svakoj LGBTI osobi koja bude slobodno izražavala svoj identitet. Da govor mržnje prema LGBTI osobama uvjek prati netrepeljivost i prema drugima, te da je homofobija/transfobija vrlo dio mizoginije, pokazuju i stavovi koje gospodin Marković gaji prema ženama“, kaže se u reagovanju.

Iz Asocijacije Spektra su kazali da je mržnja prema LGBTI osobama, mržnja prema svima drugima.

„To pokazuje i mržnja koju naši saveznici/e često doživljavaju, a koju je u ovom slučaju doživjela Damira Kalač, novinarka koja je godinama i afirmativno pisala o i podržavala ljudska prava LGBTI osoba“, dodaje se u reagovanju.

Oni su kazali da su ovo samo neki od razloga zašto je nužno reagovati promptno i adekvatno, te, kako su naveli, poslati jasnu poruku da je govor mržnje prema bilo kome neprihvatljiv.

„Kako je govor mržnje prema LGBTI osobama, naročito tokom javne i parlamentarne diskusije o Zakonu o životnom partnerstvu lica istog pola ostao u potpunosti neproblematizovan, te kako je većina javnosti ostala nijema na isto, pozivamo ne samo nadležne institucije da reaguje, već i kolege/inice iz nevladinog sektora, novinare/ke, aktiviste/kinje i građane/ke Crne Gore, koji žele da zemlja u kojoj živimo bude mjesto u kojem je neprihvatljivo širiti mržnju prema drugome“, kaže se u reagovanju.

Novinarka “Vijesti” Damira Kalač, u svojstvu građanina, policiji je podnijela prijavu protiv Markovića, zbog prijetnji upućenih na društvenoj mreži Fejsbuk tokom prepiske o pravima LBTIQ osoba.

Iz Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar su saopštili da je Marković putem Fejsbuka, obraćajući se Kalač, a u sklopu prepiske o Zakonu o životnom partnerstvu istopolnih parova, napisao:

"A pošto ovo već prelazi u ponavljanje, samo se vi pičite i drndajte ne znam čim u četiri zida, niko vam to ne može zabraniti, ali budem li vas vidio da se žvalavite na moje oči, ili pred mojom djecom i na taj način vršite nasilje nad nama, šiju ću vam zavrnuti“.

VMarkovic

Marković je “Vijestima” saopštio da ostaje pri svom stavu, da je laž da je homofob i da pripadnici te populacije nikada neće imati problem sa njim. On je ocijenio da izrečeno nije prijetnja, nego upozorenje.

“Prije svega, potpisnici toga saopštenja pojma nemaju šta je osnovana sumnja, to govori o njihovoj neozbiljnosti. Govorio sam o njihovom javnom ispoljavanju ljubavnih strasti, seksualnih aktivnosti na očigled moje djece, protiv toga sam. Neka rade u četiri zida šta god hoće, ali ne mogu da ugrožavaju moje pravo na zdravu životnu sredinu. Za mene, homoseksualizam i zoofilija su poremećaji”, kazao je Marković.

On je istakao da je svoj stav iznio javno i prije nekoliko dana na Fejsbuka i da će to uvijek činiti.

“To je Ustavom zagarantovano pravo na slobodu govora, a to što njima to smeta, najbolje govori o njima”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.