UNESCO žali zbog odluke oko Aja Sofije: Turska da razmotri odluku još jednom
Aja Sofija

UNESCO žali zbog odluke oko Aja Sofije: Turska da razmotri odluku još jednom

UNESCO jako žali zbog odluke turskih vlasti da "izmijene status Aja Sofije", donijete bez prethodnog razgovora, izjavila je večeras u saopštenju direktorka Uneska Odre Azule.

UNESCO je reagovao na objavu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana o otvaranju bivše crkve Aja Sofije u Istanbulu za muslimanske molitve nekoliko sati pošto je sud otvorio put ka njenom pretvaranju u džamiju ukinuvši njen sadašnji status muzeja, prenosi Beta.

Državno vijeće najviši upravni sud Turske presudilo je u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Savjeta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer su sumnjali u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu.

Aja Sofija je upisana u spisak Svjetske baštine UNESCO kao muzej, a to za sobom povlači niz preuzetih pravnih obaveza, navodi se u saopštenju te organizacije UN.

Prema tome, kako se dodaje, država mora da osigura da se ne prave izmjene izuzetne univerzalne vrijednosti zdanja zapisanog na njenoj teritoriji, a svaka izmjena zahtijeva od države da prethodno obavijesti UNESCO i, ukoliko je potrebno, da to razmotri Odbor za svjetsku baštinu.

Aja Sofija kao dio Istorijske oblasti Istanbula ima jaku simboličnu, istorijsku i univerzalnu vrednost, navodi se u saoštenju.

Kako se dodaje, UNESCO je to prenio vlastima u Turskoj u više pisama i poziva turske vlasti da krenu u dijalog prije nego što donesu bilo kakvu odluku koja bi mogla da utiče na univerzalnu vrednost tog zdanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.