Stručnjaci poručuju da ne bacate dječije mliječne zube: Jednog dana mogu da spasu život ako zatreba
Ilustracija

Stručnjaci poručuju da ne bacate dječije mliječne zube: Jednog dana mogu da spasu život ako zatreba

Dok se pojedina djeca raduju ispadanju mliječnih zuba, drugima je to zastrašujuće i bolno iskustvo. Roditelji su naravno ti koji najviše mogu da utiču na to da li će gubitak zuba biti radostan događaj ili trauma.

Ljekari preporučuju da mliječne zube svoje djece ne bacate. Ako niste preterano sentimentalni i ne čuvate svaku sitnicu vezanu za odrastanje svog djeteta ovo može da vam zvuči čudno, ali iza te preporuke krije se dobar naučni razlog.

Iz mliječnih zubića mogu se izvaditi dentalne matične ćelije djeteta koje mu, ako zatreba, jednog dana mogu spasiti život, prenosi N1.

Što su dentalne ćelije i kako ih treba čuvati?

Ćelije u ljudskom tijelu podijeljene su u tri različite grupe i svaka od njih ima svoju funkciju. Matične ćelije su mlade ćelije koje kasnije preuzimaju neku funkciju i postaju ćelije jedne od tih grupa.

Sve krvne ćelije rastu i razvijaju se u koštanoj srži. Matične ćelije se mogu uzimati iz zuba, kao i iz djelova kostiju.

Ako planirate da sačuvate mliječne zube svog deteta, vodite računa o tome da oni jednog dana mogu da budu korisni samo ako su pravilno skladišteni. Oni se mogu čuvati u običnim čistim kutijicama.

Matične ćelije mogu da se reprodukuju u bilo koju drugu vrstu ćelija u tijelu i zbog toga mogu da zamijene one oštećene.

I straživanja pokazuju da matične ćelije pomažu u borbi protiv karcinoma, a sprovode se i studije kako bi se utvrdio njihov potencijal u liječenju drugih bolesti, poput infarkta, piše Bright Side.

Pored matičnih ćelija iz pupčane vrpce, s razvojem medicine možemo relativno brzo očekivati da će se u razvijenom svijetu koristiti i one iz zuba odnosno kosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.