Naučnici stvorili sintetička crvena krvna zrnca koja mogu da detektuju toksine
Ilustracija

Naučnici stvorili sintetička crvena krvna zrnca koja mogu da detektuju toksine

Bilo je mnogo pokušaja da se stvore vještačka crvena krvna zrnca koja će u potpunosti oponašati prirodna. Međutim, ti pokušaji su bili bezuspješni, većina njih je imala jednu ili nekoliko karakteristika prirodnih eritrocita.

Sada su naučnici u laboratoriju stvorili sintetička crvena krvna zrnca koja imaju sve osobine prirodnih eritrocita, ali i još nekoliko novih.

Testovi koje su radili na miševima i pilećim embrionima pokazali su da su ove, vještački napravljene krvne ćelije, sposobne da prenose kiseonik i mogu da se probiju sve do najsitnijih kapilara isto kao i biološke verzije krvnih ćelija.

Ali ustanovili su i da ove ćelije imaju sposobnost da prenose lijekove kao i da detektuju toksine. To im daje široku mogućnost primjene, a među njima je i poboljšanje liječenja veoma teških bolesti, poput karcinoma.

Vještačke ćelije naučnici su stvorili iz doniranih krvnih zrnaca koje su obložili tankim slojem silikona, a zatim slojem polimera sa pozitivnim i negativnim nabojem. Silikon su zatom uklonili i ćelije obložili prirodnim ćelijskim membranama.

Studiju je objavio časopis “American Chemical Society's journal Nano”.

Naučnici tvrde da su ove jedinstvene vještačke ćelije zadržale konkavni oblik biološke verzije. Zatim su ih oplemenili hemoglobinom kako bi mogle da prenose kiseonik, biosenzorima za prepoznavanje toksičnih supstanci ali i lijekova za liječenje karcinoma i magnetskim nanočesticama.

Rezultati su pokazali da su ćelije uprkos ovim dodacima mogle da obavljaju normalnu funkciju bioloških eritrocita koristeći hemoglobin, a ujedno su obavljale i druge zadatke.

U tijelu miševa su se zadržale oko 48 sati, što se smatra dugim periodom jer ih bijele krvne ćelije nisu uništile zahvaljujući sloju proteina na površini kojim su se uspješno kamuflirale.

Biosenzorima su uspjeli da prepoznaju toksične supstance poput grupe enzima koje prenose energiju i kreću se u zavisnosti oo količine toksina, pa su postale dobar indikator.  

Istraživanja su sprovodili naučnici sa “University of New Mexico” i “South China University of Technology”, kao i naučnici iz “Sandia National Laboratories”.

Oni smatraju da su postigli priličan uspjeh jer su svi prethodni pokušaji oponašanja funkcija eritrocita propali. Takođe, planiraju da prošire istraživanja na područje liječenja karcinoma i biološkog prepoznavanja toksina.

Science Daily

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.