Bumbari razvili strategiju da natjeraju biljke da cvetaju ranije
Ilustracija

Švajcarski naučnici primijetili čudno ponašanje

Bumbari razvili strategiju da natjeraju biljke da cvetaju ranije

Švajcarski naučnici otkrili su neobično ponašanje bumbara kojim podstiču cvjetanje biljaka. Primijećeno je da bumbari kada ne pronađu polen grickaju lišće biljaka koje još nisu u cvatu. Izgleda da "šteta" koju na taj način počine, zavara biljku i ona počne da cvjeta, ponekad i do 30 dana ranije nego što je to uobičajeno.

Švajcarski naučnici su u časopisu Sajens objavili da u laboratoriji nisu uspjeli da ponove ovaj 'trik' bumbara s istim rezultatima. Bumbari su odlični oprašivači za usjeve poput paradajza i borovnica i među prvim su pčelama koje se pojave svake godine kako bi svoj posao obavljali tokom čitave duge sezone, prenosi Hina.

Međutim, uprkos ključnoj ulozi koju imaju u oprašivanju, broj bumbara se, kao i mnogih drugih oprašivača, posljednjih decenija znatno smanjio.

Nedavna studija o klimatskim promjenama pokazala je da sve više vrućih dana u Evropi i Sjevernoj Americi ubrzava njihovo izumiranje. Novo otkriće o bumbarima moglo bi da bude značajno za njihov dugoročni opstanak.

Švajcarski naučnici su ustanovili da biljke koje su oštetili bumbari cvjetaju i 30 dana ranije od neoštećenih, a 25 dana ranije od onih koje su biolozi oštetili u laboratoriji. Otkrili su da pčele u nedostatku polena grickaju listove biljaka koje još nisu procvjetale.

Profesorka Konsuelo de Mores, s odjeljenja za sisteme zaštite životne sredine pri Državnom tehnološkom institutu u Cirihu, koja je u laboratoriji proučavala ovaj fenomen, smatra da grickanjem pčele biljkama upućuju specifične znakove.

"Radi se vjerovatno o lučenju nekih sokova o čemu još ništa ne znamo, ali planiramo da istražimo", rekla je De Mores.

Ona i njene kolege su ustanovili da, kada ima polena, pčele ne oštećuju biljku. Pretpostavljaju i da bi biljke, a ne bumbari, u ovom procesu mogle imati glavnu ulogu. Za biljke koje zavise od oprašivanja ključno je da cvjetaju kada su u blizini oprašivači poput bumbara.

Moguće je, kaže Mores, da su neke biljke razvile strategiju cvjetanja u trenutku kada osjete da pčele njihovom lišću nanose štetu.

"Fascinantno je koliko toga još ne znamo o organizmima za koje mislimo da ih dobro poznajemo. Nevjerovatno je to savršenstvo prirode u svim njenim oblicima", rekla je De Mores.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.