Požari bi mogli koštati australijski turizam 3,1 milijardu dolara
Foto: AP

Procjene

Požari bi mogli koštati australijski turizam 3,1 milijardu dolara

Razorni požari u Australiji bi mogli do kraja godine da koštaju turistički sektor najmanje 4,5 milijarde australijskih dolara (AUD), ili 3,1 milijardu američkih dolara, pokazao je najnoviji izvještaj turističkog udruženja.

Australijski savjet za turistički izvoz (ATEC) sa sjedištem u Sidneju, glavno tijelo koje predstavlja 45 milijardi AUD vrijedan tamošnji sektor izvoza turizma, sprovelo je istraživanje u sektoru dolazaka stranih posjetioca.

Istraživanje je pokazalo da se ukupna situacija po pitanju rezervacija značajno pogoršala u odnosu na isti period prošle godine, s mogućim štetama za sektor u iznosu 4,5 milijardi AUD, prenosi SEEbiz.

Izvršni direktor ATEC-a, Peter Shelley, rekao je da je najmanje 70 odsto od ukupno 850 članova tog udruženja zabilježilo značajan broj otkazanih dolazaka stranih gostiju u Australiju.

"Vrijednost otkazanih putovanja kreće se u rasponu od pet hiljada do 500 hiljada AUD, a među najvećim su područjima s kojih su ona otkazana Sjedinjene Američke Države (SAD), Velika Britanija i evropska tržišta", dodao je Shelley.

Australijski turistički sektor 'težak' je ukupno 130 milijardi AUD od čega približno 45 milijardi otpada na strane goste.

Sektor turizma čini oko šest odsto australijske privrede. To je četvrti najveći australijski izvozni sektor, nakon onih željezne rude, ugljenika i prirodnog gasa. U 2018/2019. njegov je doprinos australijskoj ekonomiji iznosio 39,1 milijardu USD.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.