Savjeti za uspješan trening
Ilustracija

Kvalitet prije kvantiteta

Savjeti za uspješan trening

Iako se, posebno nakon duže pauze, često čini da je trening izuzetno naporan i kao takav mora da bude i djelotvoran, teško je odrediti da li dajemo od sebe 100 posto i hoće li vježbanje u zadatom roku donijeti konkretne rezultate.

Možete da vježbate šest dana nedjeljno i da svaki trening traje oko dva sata, ali da ni tada ne izvlačite maksimalnu korist iz treninga, tvrdi Keri Lynn Ford, fitnes trener. Ona objašnjava da intenzitet vježbanja treba da diktira trajanje treninga.

Tako se 20 minuta brzinskog sprinta ne može mjeriti s 40 minuta sporijih i ravnomjernijih kardio vježbi. Kod bržih rezultata, cilj je da se rade teže vježbe u kraćem vremenskom razdoblju.

Ako trening traje duže od sat vremena, savjetuje da prvo dižete tegove, a potom da se posvetite kardio vježbama. "Ako imate samo 30 minuta za trening, uzmite samo tegove i ne radite kardio vježbe," savjetuje Ford.

Obašnjava da se tako troši više masnoća, jer vježbe snage ubrzavaju metabolizam, iako se tokom samog kardio treninga ukupno potroši više kalorija.

Sa druge strane, forsiranje tijela na zamor mišića može da rezultira "žele efektom", ubrzanim trošenjem mišića ili blokiranjem posle previše ponavljanja.

"Mišići mogu da postignu maksimalan napor posle koga više ne mogu da se stegnu, a to nije cilj vježbi," ističe Ford. Moguće posledice su i vrtoglavica, slabost i mučnina, a najbolje je sjesti, odmoriti se i popiti malo vode.

(Izvor:smedia.rs)