Đukanović: Bez istine i uslova za izvinjenje nema istinske evropske platforme
Sa sastanka

CG odgovoran partner međunarodne zajednice i njenih tužilačkih organa

Đukanović: Bez istine i uslova za izvinjenje nema istinske evropske platforme

Crna Gora, iako najmanje pogođena zemlja regiona ratnim dešavanjima, odgovoran je i posvećen partner međunarodne zajednice i njenih tužilačkih organa kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom susreta sa glavnim tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale Serža Bramerca koji boravi u posjeti našoj zemlji.

Đukanović je iskazao zadovoljstvo posvećenošću Međunarodnog rezidualnog mehanizma i glavnog tužioca Bramerca Regionu i Crnoj Gori uz uvjerenje da će dobra saradnja biti nastavljena i unaprijeđena, što potvrđuje i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Kancelarije Mehanizma i našeg Vrhovnog državnog tužilaštva.

Uspjehu zajedničke misije, kako je kazao Đukanović, doprinijeće dostupnost baze podataka Međunarodnog tužilaštva domaćim tužilačkim organima, kao i program obuke koji je predviđen Memorandumom.

"Crna Gora, iako najmanje pogođena zemlja regiona ratnim dešavanjima, odgovoran je i posvećen partner međunarodne zajednice i njenih tužilačkih organa, što potvrđuje i učešće u okviru regionalnog projekta “Jačanje regionalne saradnje na planu procesuiranja ratnih zločina i potrage za nestalim licima“, istakao je Đukanović napominjući da je napredak Regiona izvjestan jedino ako na krajnje odgovoran način, bez politizacije, i isključivo uz dimenziju humanosti zaključimo stranice iz prošlosti, saopšteno je iz kabineta predsjednika.

„Naše je uvjerenje da dok ne ustanovimo istinu i ne stvorimo uslove za izvinjenje, ne možemo zamisliti istinsku evropsku platformu.“,dodao je Đukanović.

On je poručio da je Crna Gora, uz odgovornost prema Mehanizmu i Berlinskom procesu, čvrsto posvećena saradnji u pogledu otkrivanja sudbine nestalih lica i procesuiranja onih građana koji su učestvovali u ratnim zločinima, kao važnim pitanjem za našu budućnost.

ukanoviBramerc1

Bramerc:Crna Gora najotvorenija i  najkooperativnija

Bramerc, priliku za susret sa predsjednikom Đukanovićem ocijenio je izrazom posvećenosti Crne Gore obostrano korisnoj saradnji.

Bramerc je istovremeno iskazao zabrinutost padom kvaliteta saradnje u regionu, napominjući da je Crna Gora u tom kontekstu najotvorenija i  najkooperativnija, o čemu je informisao i međunarodne partnere.

"Dodatno unaprijeđena saradnja Crne Gore i Mehanizma pozitivno je prihvaćena od strane glavnih međunarodnih partnera, a zajednički rad će se povoljno odraziti na pregovaračko poglavlje 23. Dobra komunikacija sa našim državnim tužilaštvom, intenzivirana je u protekle dvije godine", istakao je Bramerc, a danas potpisani Memorandum, će podići saradnju u tehničkom i operativnom dijelu na kvalitativno viši nivo i poboljšati rezultate.


Sagovornici su, kako se navodi u saopštenju, razmijenili mišljenja o aktuelnim prilikama u regionu i na globalnom planu. Ukazano je na potrebu sagledavanja političkog aspekta aktuelnih procesa i prepoznavanja retrogradnih politika od strane međunarodne zajednice kako bi se spriječilo ponavljanje grešaka iz nedavne prošlosti i ostvarila evropska budućnost Regiona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.