U 109. godini preminuo Božo Čolović jedan od najstarijih stanovnika Crne Gore
Božo Čolović

U 109. godini preminuo Božo Čolović jedan od najstarijih stanovnika Crne Gore

Božo Čolović, jedan od najstarijih stanovnika Crne Gore, preminuo je u 109. godini života.

Čolović je rođen na Božić 1909. godine. Cijeli svoj životni vijek proveo je u pljevaljskom selu Jugovu i u Pljevljima. Radio je kao krojač a od tog zanata stekao je i penziju. Prije 17 godina umrla mu je supruga Darinka sa kojom je proveo 65 godina u braku. Sa suprugom je izrodio četvoro djece.Od potomaka ima još šestoro unučadi i brojnu praunučad.

Iako nikada nije napuštao grad pod Golubinjom, kuriozitet je da je deda Božo živio u više različitih država. Rođen je za vrijeme kada je civilna vlast pripadala Osmanskom carstvu, djetinjstvo provodio u Kraljevini Crnoj Gori i Austrougarskoj okupaciji, momkovao je u Kraljevini SHS, oženio se u Kraljevini Jugoslaviji, a o porodici se starao u FNRJ i SFRJ, starost provodio u SRJ i Državnoj zajednici Srbija i Crna Gora i umro u Crnoj Gori.

Pričao je da su mu najlepši dani bili u rodnom selu Jugovu, a najljepši period za vrijeme Kraljevine Jugoslavije.

Krojački zanat upisao je 1924. godine kod poznatog Jevrema Jakića. Kad je završo školu vratio se u rodno selo Jugovo u kojem je kaže proveo najljepše trenutke svog života. Imao je registrovanu krojačku radnju za vrijeme Kraljevine Jugoslavije.

Njegov recept za dug život  je bila umjernost u svemu, u jelu, piću, radu, radosti i žalosti, ali je svojevremeno, rekao da je genetika ipak presudna.

Božov otac živio je 107 godina, a i njegova braća su doživjela duboku starost.

Sahrana Boža Čolovića obaviće se sjutra na manastirskom groblju kod manastira Svete Trojice u Pljevljima.

Novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.