Bliža regionalna saradnja sa integrisanim pristupom ključna za jačanje ekonomske konkurentnosti
Radosav Babić

Bliža regionalna saradnja sa integrisanim pristupom ključna za jačanje ekonomske konkurentnosti

“Ekonomski razvoj i poboljšanje konkurentnosti privrede predstavljaju preduslov za ubrzavanje procesa pridruživanja EU svim ekonomijama Jugoistočne Evrope”, izjavio je generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj MSP i upravljanje EU fondovima, Radosav Babić prilikom otvaranja Konferencije na kojoj je predstavljena publikacija “South East Europe Competiteveness Outlook 2018 / Konkurentnost Jugoistočne Evrope 2018”.

Osnovni ciljevi predstavljanja nove OECD Publikacije su bolja integrisanost zemalja regiona i povećavanje njihove konkurentnosti na globalnom nivou. Navedena Publikacija je izuzetno značajna sa aspekta pozicioniranja Crne Gore i regiona kao investicione destinacije i za njeno kreditno rangiranje od strane međunarodnih institucija. Ona predstavlja i jednu od najkompleksnijih publikacija ove  vrste. U proces njene izrade bio je  uključen ogroman aparat sačinjen  od oko 1.200 predstavnika vladinih institucija zemalja regiona i veliki broj predstavnika privatnog sektora, regionalnih organizacija, akademije, nezavisnih eksperta, nevladinih organizacija itd., javlja Ministarstvo ekonomije.

OECD u saradnji sa Ministarstvom ekonomije organizuje Konferenciju u cilju predstavljanja publikacije “South East Europe Competiteveness Outlook 2018 / Konkurentnost Jugoistočne Evrope 2018”, koja se održava danas u staroj zgradi Vlade.

Pored  Babića u uvodnom dijelu su govorili Audrone Urbonaviciute, Delegacija Evropske komisije u Crnoj Gori kao i Marzena Kisielewska, šefica odsijeka OECD za Jugoistočnu Evropu.

“Verujem da će svaka od ekonomija našeg regiona, u okviru sopstvenih kapaciteta i sa regionalnim mehanizmom podrške, učiniti sve napore da obezbijedi uspješnu implementaciju predloženih mjera definisanih od strane OECD-a u narednom periodu”, zaključio je Babić u svom izlaganju.

Konferenciji su  prisustvovali predstavnici Evropske Komisije, OECD-a i drugih partnerskih organizacija, kao i predstavnici akademije, privrede i civilnog društva.

 

 

 


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.