Ivanović u Rijadu: U fokusu ekonomska saradnja

Ivanović u Rijadu: U fokusu ekonomska saradnja

Ministar vanjskih poslova dr Filip Ivanović boravio je u zvaničnoj posjeti Kraljevini Saudijskoj Arabiji, na poziv šefa diplomatije te zemlje princa Faisala bin Farhan Al Sauda.

Ministar Ivanović je upoznao saudijskog kolegu sa vanjskopolitičkim prioritetima aktuelne vlade i glavnim ciljem - članstvom u Evropskoj uniji. Kazao je da je Crna Gora posvećena jačanju bilateralnih veza, te da su, u tom smislu, intenzivirani kontakti sa Saudijskom Arabijom, potvrda zainteresovanosti za unaprjeđenje saradnje, prvenstveno u oblastima turizma, energetike, investicija i kulture.

- Drago mi je što ovom posjetom potvrđujemo posvećenost snaženju političkog dijaloga i sveukupnih odnosa, kao i intenziviranju saradnje dva ministarstva vanjskih poslova, kao nosilaca i koordinatora dalje međudržavne saradnje - kazao je ministar Ivanović.

Tokom posjete je bilo riječi o saradnji u multilateralnim okvirima, a ministar se posebno osvrnuo na kandidaturu Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN-a za period 2026-2027.

Ministar Al Saud je izrazio zainteresovanost za dalje jačanje bilateralne saradnje, naročito u oblasti ekonomije, ocijenivši da posebno važnu ulogu u tom kontekstu ima biznis zajednica, kao ključni faktor u povezivanju i jačanju odnosa između zemalja, ali i uspostavljanju veza između dva naroda. Zahvalio je na podršci Crne Gore Rijadu kao domaćinu Expo-a 2030. godine, istakavši da je i to još jedan okvir u kojem će dvije zemlje u narednom periodu ostvariti bližu saradnju.

Dogovoreno je intenziviranje kontakata u pravcu jačanja ugovorne osnove kao preduslova za dalji razvoj saradnje, u prvom redu između dva ministarstva vanjskih poslova, ali i ostalim oblastima, poput Memoranduma o saradnju u oblasti turizma, potpisanog jula prošle godine.

Tokom sastanka je bilo riječi i o rezidentnom predstavljanju Crne Gore u Saudijskoj Arabiji, imajući u vidu da je otvaranje ambasade u Rijadu u srednjeročnom planu širenja naše diplomatsko-konzularne mreže i da je saudijska strana izrazila spremnost da, s tim u vezi, pruži potrebnu podršku.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim regionalnim prilikama i konfliktima na globalnom planu, sa posebnim osvrtom na Bliski Istok. Obostrano su ocijenili da pronalaženje rješenja za okončanje konflikata i uspostavljanje trajnog mira predstavlja prioritet svih partnera i međunarodne zajednice, kao i da je u tom procesu, značajan svaki glas koji doprinosi deeskalaciji.

Posjeta ministra Ivanovića Kraljevini Saudijskoj Arabiji prva je odlazna posjeta na visokom nivou od 2010. godine i predstavlja važan korak za dalji razvoj sveukupnih međudržavnih odnosa.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.