Srbija: Policajci traže legalizovanje prostitucije
Ilustracija

Srbija: Policajci traže legalizovanje prostitucije

Sindikat policije i policijskih starešina predložio je da se u Srbiji legalizuje prostitucija, obrazlažući da bi to obezbijedilo zdravstvenu sigurnost seksualnim radnicima i onima koji koriste njihove usluge, ali i napunilo budžet Srbije.

Predsjednik tog sindikata Blažo Marković precizira za Kurir tri glavna razloga zbog kojih je Sindikat policije i policijskih starešina predložio da se u Srbiji legalizuje prostitucija, a prvi i najvažniji je zdravlje stanovnika Srbije.

- Imamo hepatitis B i sve venerične bolesti. Drugi razlog je što bi se legalizacijom prostitucije popunio budžet Srbije, a u prilog tome govore primjeri brojnih država koje su to već uradile. Ovo je pravi put da se u budžetu skupi novac za liječenje djece, plate trudnicama i sve one kojima je potrebna pomoć.

Treći razlog je što bi onda inspektori koji sada rade na suzbijanju prostitucije mogli da rade na ozbiljnijim stvarima, poput bijelog roblja, koje je veliki problem s kojim se policija bori - rekao je Marković.

On podsjeća da je prostitucija u Srbiji bila legalizovana još za vrijeme okupacije tokom Drugog svjetskog rata.

- Dokumenti iz tog doba potvrđuju da su prostitutke u Beogradu imale dvojezičnu objavu - ausvajz, gdje se upisivalo kad je i kod kog ljekara išla na kontrolni pregled zbog eventualne polne bolesti, a davala je i izjavu u kojoj kafani je radila. Vlasnicama te objave, koja je bila pod nadzorom Zdravstvene policije u Beogradu, dozvoljeno je bilo obavljanje prostitucije - navodi Marković, koji se nada da će nadležni državni organi prepoznati značaj i usvojiti njegov predlog, te da će potom predložiti legalizaciju marihuane u medicinske svrhe.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.