Notarskoj komori omogućen pristup podacima iz informacionog sistema Poreske uprave
Foto: Poreska uprava

Elektronskim putem

Notarskoj komori omogućen pristup podacima iz informacionog sistema Poreske uprave

Potpisan je Sporazum o saradnji između Poreske uprave i Notarske komore, u cilju uspostavljanja bliže uzajamne saradnje i razmjene informacija od obostranog značaja.Sporazum su potpisali direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša i predsjednik Notarske komore Branislav Vukićević.

Njime je predviđeno uspostavljanje internet servisa putem kojeg će Notarskoj komori biti omogućen pristup podacima iz informacionog sistema Poreske uprave elektronskim putem, uz poštovanje principa pristupačnosti, bezbjednosti i povjerljvosti ličnih podataka u skladu sa zakonom.

Definiše se i set podataka kojima će biti omogućen pristup, kao i redosljed koraka u procesu razmjene informacija, u cilju obezbjeđivanja mehanizma autentifikacije, autorizacije i registracije aktivnosti, te očuvanja podataka u bazi.

 Sporazumom su, kako je saopšteno, propisane obaveze notara da prilikom sačinjavanja ugovora o prometu nepokretnosti sticaoce nepokretnosti upoznaju sa obavezom plaćanja poreza na promet nepokretnosti, pruže podršku istima u popunjavanju prijave poreza, kao i da ovjerene primjerke ugovora i prijava dostavljaju poreskom organu.

Očekuje se da će Sporazum doprinijeti smanjenju administrativnog opterećenja u radu Poreske uprave i Notarske komore, bržoj i jednostavnijoj razmjeni podataka i informacija, ali i edukaciji građana o pravima i obavezama koje imaju pri sticanju nepokretnosti, te povećanju stepena poreske disipline u oblasti prijavljivanja i plaćanja poreza na promet nepokretnosti.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.