Uhapšeni carinici, procesuirano preko 20 osoba zbog šverca cigareta
Foto: RTCG

Oštetili budžet za desetine miliona eura

Uhapšeni carinici, procesuirano preko 20 osoba zbog šverca cigareta

Uprava policije organizovala je konferenciju za novinare povodom hapšenja i procesuiranja kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem robe.

Pomoćnik direktora Uprave policije MUP-a za Sektor kriminalističke policije Enis Baković kaze da su presjekli lanac krijumčarenja cigareta.

''Izvršena su i koruptivna djela osam carinskih službenika, propuštanjem vršenja svojih službenih radnji. Zaplijenjeno je 2.542 paketa cigareta ukupno''- kazao je on.

Rukovodilac Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić kaže da je procesuirano ukupno 28 fizičkih lica i dva pravna, a od toga u jučerašnjoj akciji 24 fizička lica.

Od 24 lica koja su krivičnim prijavama procesuirana juče, 10 lica je lišeno slobode dok se 14 lica potražuje. Od deset lica koja su juče lišena slobode, sedam je carinskih službenika. Od 14 lica koja se potražuju jedan je carinski službenik. Dva pravna lica procesuirana su takođe juče. Ukupno je zaplijenjeno 2.542 paketa cigareta. 

"U nastavku akcije u kojoj su početkom avgusta 2018. lišena slobode 4 pripadnika kriminalne organizacije, kada je zaplijenjeno 1360 paketa cigareta koje su prokrijumčarene iz Slobodne zone Bar na teritoriju Crne Gore, došli smo do novih podataka i dokaza za postojanje osnovane sumnje da su 24 fizička i 2 pravna lica i to: L.G. (64 god.), Č.S. (42 god.), Č.N.(41 god.), V.A., M.N.(33 god.), Č.B.(35 god.), Š.M.(41 god.), Š.D.(36 god.), I.S.(27 god.), J.S., J.I.(53 god.), D.A.(55 god.), K.V.(64 god.), N.I.(35 god.), Š.M.(53 god.). Đ.Đ.(32 god.), P.Z. (36 god.), L.H.(53 god.), M.A.(36 god.), M.M.(27 god.) Č.S.(41 god.), N.E.(31 god.), L.V.(34 god.),NN lica i dva pravna lica izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, davanje mita, primanje mita i krijumčarenje, tako što su po prethodno utvrđenom kriminalnom planu i jasno utvrđenim ulogama vršili ilegalne aktivnosti krijumarenja akciznih roba – cigareta iz Slobodne carisnke zone Bar, sa ciljem stavljanja u promet cigareta inostranog porijekla, bez akciznih markica na nelegalnom tržištu Crne Gore", saopšteno je iz policije.

Osnovano se sumnja da je navedena kriminalna organizacija u periodu od maja 2018 . godine do avgusta 2018. godine iz Slobodne carinske zone Bar prokrijumčarila cigarete bez akciznih markica u količini od oko 40.000 paketa, pri čemu je pričinjena šteta za državni Budžet u vidu neplaćenih akciza i carina u visini od nekoliko desetina miliona eura.
Zbog osnovane sumnje da su kao organizatori i članovi kriminalne organizacije počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret, dana 29.08.2018.godine, lišeno je slobode 10 lica, dok su ostala lica u bjekstvu i za njima se intezivno traga. U ovoj akciji u Baru je još zaplijenjeno 1182 paketa cigareta bez akciznih markica, što ukupna zapljena iznosi 2.542 paketa cigareta.

Postoji osnovana sumnja da su u cilju sprovođenja ovih kriminalnih aktivnosti i prikrivanja istih vršena koruptivna krivična djela počinjena od strane carinika Slobodne carinske zone Bar koji su propuštanjem vršenja službenih radnji počinili krivična djela u cilju ostvarivanja imovinske koristi. U ovoj akciji lišeno je slobode 7 carinskih službenika, dok se za jednim intenivno traga.

Među licima za koje postoji osnovana sumnja da su postali članovi kriminalne organizacije nalazi se i 8 carinskih službenika za koje postoji osnovana sumnja da su realizacijom kriminalnog plana izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja, krivično djelo primanje mita i krivično djelo davanje mita.

Organizatori kriminalne organizacije su identifikovani i protiv njih je podnijeta krivična prijava, a protiv jedne osobe je postupak u toku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.