U budžet od boravišne takse 933 hiljade eura
Ilustracija

Rast od 102 hiljade u odnosu na prošlu godinu

U budžet od boravišne takse 933 hiljade eura

Rast prihoda od turizma u prvom kvartalu ove godine iznosi 8,5 odsto, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Prihodi budžeta, zaključno sa 15. avgustom, kada je u pitanju naplata boravišne takse, iznose oko 933 hiljade eura, što je za oko 102 hiljade više u odnosu na uporedni prošlogodišnji period, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT).

Posjeta tokom jula je, kako je saopšteno, kao i prošle godine, dok je u avgustu zabilježena prosječna stopa rasta od dva odsto.

Samo u hotelima tokom prvih šest mjeseci, prema zvaničnim statističkim podacima, u Crnoj Gori je boravilo 407 hiljada gostiju, što je rast od 17 odsto u odnosu na rekordnu prošlu godinu, a ostvareno je i oko 1,36 miliona noćenja, što predstavlja rast od 12 odsto.

Da je pored obale turistima sve interesantnija ponuda centralnih i sjevernih krajeva govore podaci o posjeti nacionalnim parkovima Crne Gore, koji su u periodu od početka godine do 12. avgusta zabilježili oko 258 hiljada posjetilaca, što je za oko 28 odsto više u odnosu na uporedni prošlogodišnji period.

”Na osnovu ovih fizičkih i finansijskih pokazatelja odvijanja sezone i dobrih najava bukinga u periodu postsezone, očekujemo da premaši rekordnu prošlogodišnju”, naveli su iz Ministarstva i dodali da su najbrojniji turisti iz Srbije, zemalja regiona i Rusije, ali je evidentan rast broja gostiju iz Njemačke, Austrije, Francuske, Poljske, Velike Britanije, Češke, zemalja Beneluksa i Skandinavije.

Do raznovrsnije strukture gostiju i znatnog rasta turista sa određenih tržišta koja ranije nijesu bila toliko prisutna u Crnoj Gori, kako pojašnjavaju iz Ministarstva, dovela je činjenica da veliki turoperatori poput TUI-a, Thomas Cooka, FTIja, DerTouristika, Thomsona, First Choicea, Monarcha, Cosmosa, Kuonija, Biblio Globusa u svojim programima imaju Crnu Goru.

I broj destinacija sa kojima su povezani aerodromi Crne Gore iz godine u godinu raste, pa su Tivat i Podgorica ukupno povezani sa više od 50 destinacija svijeta, što je jedan od ključnih faktora za otvaranje tržišta i raznovrsniju strukturu turista.

”Pored toga što iz godine u godinu bilježimo veći broj gostiju iz zemalja Zapadne, Srednje i Sjeverne Evrope, zadovoljni smo što sve više turista sa tržišta Kine, Japana, Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata otkriva našu destinaciju”, naveli su iz tog Vladinog resora.

I podaci relevantnih ustanova za praćenje turističkog prometa, kako je saopšteno, ukazuju na porast.

”Od početka godine do 12. avgusta crnogorski aerodromi opslužili su oko 1.49 miliona putnika, što je 170 hiljada više nego u istom periodu prethodne godine. Obavljeno je devet hiljada letova, što je deset odsto više nego lani”, precizirano je iz Ministarstva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.