Jokić: Navodi Amfilohija puni netolerancije prema LGBTIQ osobama
Bojana Jokić

Predate prijave

Jokić: Navodi Amfilohija puni netolerancije prema LGBTIQ osobama

U sklopu redovnog praćenja javnog prostora i registrovanja slučajeva govora mržnje i diskriminacije, nevladina organizacija LGBT Forum Progres formirala je prijave zbog povrede ljudskih prava LGBTIQ osoba, širenja netolerancije i diskriminacije, te objavljivanja činjenično neutemeljenih navoda, saopšteno je iz ove organizacije.

Naime, kako se navodi,  jedna prijava odnosi na izjavu koju je mitropolit Amfilohije Radović dao za portal N1.

"Želimo da istaknemo i činjenicu da su navodi mitropolita Amfilohija Radovića veoma diskriminatorini i predstavljaju širenje mržnje i netolerancije prema LGBTIQ osobama. Ovakvi stavovi nisu neočekivani i iznenađujući kada se radi o gospodinu Radoviću, ali moramo da naglasimo da ovoga puta predstavljaju dio organizovane kampanje koja se vodi protiv LGBTIQ zajednice na Balkanu i kojom se pokušavamo kategorisati kao bolesne osobe, što je čista neistina. S tim u vezi, formirana je i prijava protiv gospodina Radovića, zbog izjave koju je dao za portal N1, a u kojoj još jednom naglašava da je homoseksualnost bolest. Činjenica je da javna riječ gospodina Radovića ima težinu i značaj kod dijela domaće javnosti, kao i da za sobom povlači negativne akcije usmjerene protiv LGBTIQ zajednice", kazala je ona.

U njihovom radu su, kako je navela, zabilježili da, nakon svake negativne izjave Amfilohija Radovića, poraste nivo govora mržnje prema LGBTIQ osobama na internetu, a i dođe do porasta nasilja koje LGBTIQ osobe trpe u svakodnevnim životima.

Nadaju se da će nadležni organi konačno ozbiljno da shvate prijave koje se podnose protiv gospodina Radovića, te da će njegove izjave koje sadrže mržnju biti adekvatno procesuirane i tretirane u skladu sa crnogorskim zakonodavstvom.

"Konačno, želimo da pozovemo sve javne aktere u Crnoj Gori da prepoznaju ozbiljnost situacije koja se postepeno razvija na štetu LGBTIQ zajednice, odnosno da prepoznaju da se vodi široka negativna kampanja koja ima za cilj da homoseksualnost izjednači sa pedofilijom, a da LGBTIQ osobe kategoriše kao bolesne i na njihovim leđima nacrta mete. Obaveza i odgovornost svih nas je da reagujemo i stanemo u zaštitu svih građana/ki Crne Gore koji trpe bilo koji oblik nasilja i diskriminacije, pogotovo ako je on kordinisan i dolazi od javnih ličnosti i medija", zaključila je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.