Gugl prati vaše kretenje, željeli vi to ili ne
Ilustracija

Gugl prati vaše kretenje, željeli vi to ili ne

„Gugl“ prati kretanje svojih korisnika, čak i ako oni eksplicitno naglase da to ne žele, pokazalo je istraživanje američke agencije AP.

Kako navodi AP mnogi „Guglovi“ servisi na mobilnim telefonima sa „androidom“ ili na „ajfonu“ bilježe podatke o vašoj lokaciji, čak i kad korisnik u podešavanjima namjesti da ne želi tu opciju, što su potvrdili i istraživači sa „Prinstona“.

U većini slučajeva, „Gugl“ unaprijed traži dozvolu da koristi vašu lokaciju.

Na primjer, aplikacija „Gugl maps“ će vas podsjetiti da dozvolite pristup vašoj lokaciji ako je koristite za navigaciju i ukoliko je duže vrijeme koristite na taj način, pokazaće istoriju vašeg kretanja na vremenskoj liniji.

Guglovemape

Takvo memorisanje dnevnog kretanja nosi sa sobom rizike po pitanju privatnosti, a policija ga često koristi da bi odredila lokaciju osumnjičenih.

„Gugl“ zato omogućava i da se „istorija lokacije“ isključi, uz napomenu da će na taj način kompaniji biti onemogućeno da pamti gdje je korisnik bio.

Međutim, to nije tačno, navodi AP, jer čak i ako je ta opcija isključena, pojedine aplikacije „Gugla“ skladište lokacije bez pitanja korisnika.

Na primjer, „Gugl“ skuplja informacije o korisnikovoj lokaciji kad otvori aplikaciju sa mapama. Takođe, automatsko ažuriranje podataka o vremenu na „androidu“ precizno pokazuje gdje se korisnik nalazi, a i pojedine pretrage koja nemaju nikakve veze sa lokacijom precizno pokazuju gdje se korisnik nalazi, bukvalno u kvadratni metar, i bilježe tu lokaciju na korisnikovom nalogu na „Guglu“.

Ovakva uzurpacija privatnosti pogađa oko dvije milijarde korisnika uređaja koje pokreće „Guglov“ operativni softver „android", kao i oko stotine miliona korisnika „ajfona“ koji se oslanjanju na „Guglove mape“ i pretragu.

„Čuvanje podataka o lokaciji ukoliko to korisnik ne želi pogrešno je“, kaže Džonatan Mejer, kompjuterski naučnik sa „Prinstona“.

„Ako ćete korisnicima omogućiti da isključe opciju 'Istorija lokacija', onda bi to trebalo da bude isključeno na svim aplikacijama na kojima se takvi podaci mogu prikupiti“, objašnjava Mejer za AP.

„Gugl“, međutim, navodi da koristi lokaciju kako bi unaprijedio svakodnevni život korisnika, ali i da pruža jasne opise svih alata, koje korisnici lako mogu da uključe ili isključe, te da izbrišu istoriju.

Da bi „Gugl“ prestao da čuva lokacije, navode iz kompanije, korisnici mogu da isključe podešavanje "Web and App Activity" , koje bilježi različite informacije iz „Guglovih“ aplikacija i veb-sajtova na „Gugl“ nalog.

To bi onemogućilo da se bilo koja aktivnost čuva na „Gugl“ nalogu.

Ali, ukoliko ostavite tu aplikaciju uključenu, a isključite „Istoriju lokacija", to će samo spriječiti „Gugl“ da vaše kretanje bilježi na vremenskoj liniji, ali ne i skladištenje na drugim mjestima.

Lokacije mogu biti ručno izbrisane, ali jedna po jedna, osim ako ne želite da izbrišete sve aktivnosti.

Kritičari navode da „Guglovo“ insistiranje na praćenju lokacija korisnika zapravo proističe iz želje da povećaju prihode od oglašavanja.

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.