Ministarstvo kulture obezbijedilo sredstva za zaštitu dvorskog groblja Petrovića
Bogdanović pisao Mitropoliji

Svi u obavezi da čuvaju kulturna dobra

Ministarstvo kulture obezbijedilo sredstva za zaštitu dvorskog groblja Petrovića

Ministarstvo kulture je obezbijedilo finansijska sredstva, ali i druge potrebne resurse, za izradu konzervatorskog projekta i sprovođenje svih potrebnih mjera u cilju zaštite dvorskog groblja Petrovića i Cetinjskog manastira.

Ministar Aleksandar Bogdanović je tim povodom uputio inicijativu Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, kao držaocu kulturnog dobra, za realizaciju navedenih aktivnosti. 

U pismo upućenom Mitropolitu crnogorsko-primorskom, u kome je ukazano na odlučnost Države Crne Gore da se sa posebnom pažnjom odnosi prema kulturno-istorijskom nasljeđu koje svjedoči o našoj ponosnoj i bogatoj istoriji se podsjeća da su na dijelu dvorskog groblja kulturnog dobra Cetinjski manastir, konstatovana oštećenja koje snažno doprinose degradaciji ovog nepokretnog kulutrnog dobra.

"Riječ je o grobnim mjestima članova dinastije Petrović, koji imaju važno mjesto i ulogu u bogatoj crnogorskoj istoriji, na koju smo izuzetno ponosni. 
Pored naših strateških opredjeljenja, koje se odnose na očuvanje i zaštitu nasljeđa, imamo i zakonsku obavezu kojom je predviđeno da su vlasnici i držaoci kulturnih dobara, uključujući i vjerske zajednice, dužni da čuvaju, poštuju, održavaju i pravilno koriste kulturna dobra koja posjeduju, te da je i Crna Gora dužna da obezbjeđuje zaštitu i očuvanje svih kulturnih dobara koja se nalaze na njenoj teritoriji.Imajući u vidu navedeno, želim Vas informisati da je Ministarstvo kulture obezbijedilo finansijska sredstva, ali i druge potrebne resurse, za izradu konzervatorskog projekta i sprovođenje svih potrebnih mjera u cilju zaštite ovog nepokretnog kulturnog dobra“, stoji u pismu.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.