Mustafić: Stopa nezaposlenosti pala ispod 18%
Suljo Mustafić

Uticalo sezonsko zapošljavanje

Mustafić: Stopa nezaposlenosti pala ispod 18%

Stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, pala je ispod 18 procenata.

"U prvoj polovini 2018. godine nastavljeni su pozitivni trendovi tržišta rada, započeti krajem prošle godine, kada je došlo do stabilizacije kretanja nezaposlenosti. Stopa registrovane nezaposlenosti pala je ispod 18%, na što je uticalo više razloga, prije svega uspješno posredovanje pri zapošljavanju, realizacija mjera i programa iz aktivne politike zapošljavanja", kazao je, na Konferenciji za novinare, direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić.

Slijedeći strateška opredjeljenja Vlade i politike resornog ministarstva u ovoj oblasti, kako je dodao direktor, Zavod je prioritetno djelovanje usmjerio ka što većem uključivanju domaćih radnika na tržište rada.

"Ove godine pojačali smo aktivnosti i promijenili pristup sezonskom zapošljavanju. Mobilni timovi idu kod poslodavaca i nude im raspoloživu radnu snagu. Pojačali smo medijsku kampanju u plasiranju ponude pojedinih poslodavaca, naročito onih koji imaju potrebu za angažovanjem većeg broja radnika. I benefiti od intezivnijeg zapošljavanja domaće radne snage su višestruki – poboljšanje standarda, ali i veći priliv sredstava u budžet kroz uplatu poreza i doprinosa na zarade. Takođe, poslodavcima je jeftinije angažovanje domaćih sezonaca, jer mogu da koriste aktuelnu Vladinu uredbu o poreskim olakšicama", podsjetio je Mustafić. 

Naveo je da su rezultati već vidljivi, ali to ne znači da smo zadovoljni, uvijek može bolje, ustvrdio je. Do sada je, prema podacima Zavoda, na sezonskim poslovima angažovan 8.081 domaći radnik.

"Sigurni smo da je ta brojka i mnogo veća jer, očekujemo informacije iz Poreske uprave o prijavi radnika na obavezno socijalno osiguranje. Očekivanja su, cijenim realna, da će godišnji plan od 10.000 domaćih sezonaca – biti premašen, ali ambicije Zavoda su veće za naredni period ", naglasio je Mustafić.

Svjedoci smo, nastavio je direktor Zavoda, pojave rada na crno. Kao institucija, sami ne možemo da se borimo sa tim negativnim trendom, ali u saradnji sa nadležnim državnim organima i institucijama nastojimo da neformalni rad svedemo na, što je moguće, manju mjeru, zaključio je on.

Jedan od razloga smanjenja nezaposlenosti je, kako su kazali iz Zavoda, i prestanak primjene propisa koji su omogućavali ostvarivanje nekog prava po osnovu čekanja na evidenciji biroa rada.

-I nakon juna bilježimo kontinuirani pad nezaposlenosti i pad stope nezaposlenosti, tako da na današnji dan na evidenciji nezaposlenih imamo 41.750 lica, što je za oko 5.600 nezaposlenih manje u odnosu na isti dan prošle godine, odnosno oko 9.500 lica manje u odnosu na 1. januar ove godine ili za oko 18,5%. Stopa nezaposlenosti je u padu i ona iznosi 17,99%. – kazao je pomoćnik direktora ZZZ Goran Bubanja. 

Iz Zavoda naglašavju da se mijenja i struktura nezaposlenih u korist žena i starijih osoba. Učešće žena u ukupnoj nezaposlenosti znatno je veće od učešća muškaraca.

Kako je saopšteno danas, na evidenciji nezaposlenih, na dan 30.06.2018. nalazilo se 24.950 žena ili 58,4%. Na isti dan prethodne godine učešće žena u ukupnoj nezaposlenosti bilo je nešto manje od 52%.

Bubanja je naglasio evidentno  smanjenje broja nezaposlenih mladih, dok raste broj nezaposlenih starijih od 50 godina. Mjadjih od 25 godina je 4.140 i njihovo učešće u strukturi nezaposlenosti je smanjeno   sa 12,98% na 9,69% . U evidenciji se nalazi 13.470 ili 31,52 % starijih od 50 godina, a njihovo učešće je povećano sa 12.262 ili sa 26,21%.

 – Ohrabruje činjenica da se smanjuje broj visokoškolaca, na evidenciji nezaposlenih nalaze se 5.833 lica ili 13,65% sa VI, VII i VIII stepenom obrazovanja. Na isti dan prethodne godine na evidenciji je bilo 7.368 nezaposlenih visokoškolaca ili 15,75%. – analizirao je Bubanja.

Takođe, dodao je, bilježi se pad i broja novoprijavljenih nezaposlenih lica.

Za prvih šest mjeseci 2018. godine registrovano je 14.356 novoprijavljenih, što je za 29,46% (ili 5.995 lica) manje u odnosu na isti period 2017. godine. -Razlog tome je donošenje zakonskih rješenja koja su razdvojila ostvarivanje određenih prava od samog boravka na evidenciji nezaposlenih – ocijenio je Bubanja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.