Ilustracija

SMSCG povodom pogibije majke i sina u Ulcinju

"Ko je dozvolio firmi koja nije licencirana da vrši sportske usluge?"

"Ko je dozvolio firmi koja nije licencirana od SMSCG, da vrši sportske usluge koristeći vozače koji ne posjeduju sportsku dozvolu je pitanje za nadležne organe", navodi se u saopštenju Sportskog Motonautičkog Saveza Crne Gore (SMSCG) u vezi sa tragičnom smrću majke i njenog 10-godišnjeg sina u Ulcinju prije nekoliko dana.

Podsjećamo, državljanka Slovenije Zejnepa Izahiri (35) i njen sin Y. I. (10) poginuli su 24.jula u stravičnoj pomorskoj nesreći na Velikoj plaži kada se takozvana “banana” sa turistima, koju je vukao skuter, bukvalno zakucala u turistički brod Suka 2, koji je prevozio turiste od Male do Velike plaže.

U saopštenju se ističe da je, SMSCG najviši sportski organ za motonautiku (trke čamaca i skutera na vodi) u Crnoj Gori.

Iz ovog Saveza ističu da je motonautika prelijepa za učesnike i posmatrače, ali je istovremeno i vrlo opasna.

"U tu svrhu je SMSCG jedina crnogorska organizacija sa sertifikatom Međunarodne motonautičke unije (UIM) za sportsku motonautičku obuku.

Bahatost i nestručnost se u motonautici uvijek plaćaju životima -- manje od 2 mjeseca od početka rada za sport nelicencirane firme Aquasport, na čelu sa hrvatskim državljaninom, Davor Hundićem, ubijeni su majka i sin. Ko je dozvolio firmi koja nije licencirana od SMSCG, da vrši sportske usluge koristeći vozače koji ne posjeduju sportsku dozvolu je pitanje za nadležne organe", navodi se u saopštenju SMSCG.

Već niz godina SMSCG kako se ističe nudi državnim organima rejšenje kojim bi se smanjio broj nesreća na moru, time što bi se opredjelio poligon za sportsku obuku i vožnju.

"Na poligonu bi pod kontrolisanim uslovima, od strane sertifikovanih instruktora zainteresovani mogli naučiti i doživjeti adrenalinsko uzbuđenje koje nudi sportska motonautika", pojašnjavaju oni.

Iz Saveza dodaju da su Inicijativu za poligon  podržali i Ministarstvo sporta i UIM.

"Da tragična situacija bude još lošija, Aquasport je putem televizije najavio da za oktobar planira Evropski šampionat u trkama skutera na vodi u Ulcinju, što je protivno zakonu Crne Gore, kako je Aquasportu nedvosmisleno objasnilo i Ministarstvo sporta.

Gospodinu Hundiću u Hrvatskoj nije omogućena organizacija ovakve trke zbog nepoštovanja elementarnih sigurnosnih parametara (opširnije u listu Slobodna Dalmacija, pod naslovom „Zašto je Grad Zadar dozvolio ‚oktansku bombu‘ uz dječji park“)", kažu iz SMSCG.

Ukoliko se, pak, novodonešeni zakon o sportu na neki način izvrgne ruglu, SMSCG ističe da ne preuzima nikakvu odgovornost što se tiče ljudskih žrtava, ekološke katastrofe ili ostalih tragičnih posljedica koje mogu proizići nesavjesnom i nestručnom organizacijom nelicenciranog sportskog takmičenja.

"Istovrememo pozivamo sve potencijalne subjekte, zainteresovane za finansiranje takmičenja iz domena sportske motonautike, da nam se obrate, da zajedno pristupimo organizaciji istog u skladu sa zakonima i mogućom dinamikom", zaključuju iz Sportskog Motonautičkog Saveza Crne Gore.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.