Motonautika: Završena 90-ta Svjetska Skupština UIM
Učesnici konferencije

U SMSCG prezadovoljni uspješnom 90-tom Svjetskom Skupštinom UIM

Motonautika: Završena 90-ta Svjetska Skupština UIM

U hotelu Mediteran u Bečićima je uspješno završena osmodnevna sportska konferencija “90-ta Svjetska Skupština UIM”. UIM (Union Internationale Motonautique) je svjetska krovna federacija za motonautiku (trke čamaca i skutera) pod Međunarodnim Olimpijskim Komitetom. Formirana je 1922. godine, broji 60 zemalja članica, a sjedište joj je u Monaku.

Organizator ovog najvažnijeg godišnjeg sastanka UIM je bio nacionalni savez za motonautiku, Sportski Motonautički Savez Crne Gore (SMSCG), sada u svojoj trećoj godini rada.

“Ponosni smo da je ovaj važan događaj produžio turističku sezonu u Crnoj Gori za skoro 1.000 noćenja.”, kaže Darko Prelević, predsjednik SMSCG.

Svjetska Skupština se sastojala od 50 sastanaka, dve koktel priredbe i gala večere, kojima su osim uticajnih i imućnih delegata iz svijeta prisustvovali i predstavnici ministarstva sporta, Crnogorskog Olimpijskog Komiteta, te lica iz privatnog sektora.

U toku Skupštine je predstavljen novi svjetski udžbenik za obučavanje stručnog kadra za sportsku vožnju skutera na vodi, a koristiće se u svim zvaničnim obukama Međunarodne Motonautičke Unije. Koautor udžbenika je reprezentativac Crne Gore Aleksandar 'Aljoša' Petrović, koji je primio i zvanje instruktora svjetskog ranga.

“Kao instruktor svjetskog ranga zadatak pri UIM-u će mi biti da po svijetu obučavam instruktore na engleskom, a oni će zatim obučavati lokalnu djecu i potencijalne trkače na svom jeziku. Iskoristili smo priliku da Svjetska Skupština dolazi kod nas, te smo održali i kurs za prvu klasu instruktora nacionalnog ranga u Crnoj Gori.”, kaže Petrović.

Crna Gora je putem SMSCG stručnog kadra i zvanično ispunila uslove zastvaranje centra za razvoj mladih, te je predjsednik UIM lično dodjelio sertifikat Preleviću.

“Uz UIM sertifikat i pozitivno mišljenje ministarstva sporta koje već imamo, ispunili smo sve preduslove za dobijanje stalnog poligona za obuku djece i trening takmičara. Iako motonautika nije jeftin sport, poligon za trening je daleko jeftiniji od većine drugih sportova, jer samo podrazumjeva odrijeditiodređenu količinu vodene površine van kupačkih zona i na i oko nje postaviti bove. Morsko Dobro je već iskazalo želju da nam to omogući kako bi SMSCGna siguran način mogao obučavati djecu, a vozači skutera u ljetnjoj sezonimogli uživati u brzoj vožnji pod kontrolisanim uslovima, ne ugrožavajući kupače i turiste na plažama. Sada je samo ostalo na Morskom Dobru da nam odrijedipoligon.”, dodaju iz SMSCG.

Uspješno okončanom Svjetskom Skupštinom Crna Gora je spremna i za održavanje svih vrsta trka, čak i do svjetskog šampionata. Pitanje je samo lokaliteta i obima finansijske podrške. Predstavnici promoterske kompanije svjetskog šampionata su takođe bili među delegatima Skupštine i obišli nekoliko lokacija.

“Promoterska firma je prezadovoljna geografskim potencijalom Crne Gore. Napravili smo nevjerovatan skok održavanjem Svjetske Skupštine i oni sadaozbiljno razmatraju mogućnost svjetskog i drugih šampionata ovdje.”, prenose iz SMSCG.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.