Igalo: Jak vjetar
Foto: Radio Jadran

Igalo: Jak vjetar "oljuštio" stablo eukaliptusa

Jučerašnje dvadesetominutno nevrijeme, iako kratko i intenzivno, sa najvećim udarom sjevroistočnog vjetra od 35m/s, nije srećom prouzrokovalo nikakve materijalne štete. Međutim, oštetilo je stablo eukaliptusa u Titovom parku, ispod Instituta Igalo.

Naime, stablo je skoro potpuno ogoljeno, a njegova kora, u komadima, svuda po zemlji. Osim toga, među nadzemnim djelovima korijenja, bilo je dosta sitne plastične ambalaže, što je sve ukazivalo na eventualni vandalski čin.

„Preko 30 godina taj park naročito to stablo ulijeva neki mir i daje energiju. Veličanstveno izgleda u svoj onoj  džinovskoj veličini i nije mi bilo prijatno kad sam ovo vidio. Zaista sam u trenutku pomislio da se neko drznuo da mu nekim sječivom „skida“ koru“, kazao je građanin za Radio Jadran.

Eukaliptus je star preko 100 godina, a o njemu, kao i kompletnom hortikulturnom uređenju parka brine Institut Igalo. Šefica Službe održavanja parkova i plaža u Institutu, inženjerka hortikulture, Svetlana Pavić, objašnjava da nema razloga za brigu:

„To stablo je staro preko 100 god i njegova kora je tanka, a ona se „guli“ tokom čitave godine u različitim periodima sama, jer se tako mijenja. Ovoga puta jak vjetar samo je ubrzao taj proces. Obišla sam stablo i jutros i mogu reći da nema namjernih oštećenja nožem ili nekim drugim sječivom“, kazala je ona.

Inače, stablo eukaliptusa i ovog ljeta „suncobran“ je turistima koji pod njim provedu dan ili nekoliko dana na moru, na kraju Igala.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.