Darmanović: Crna Gora nema nikakve namjere da izazove Treći svjetski rat
Srđan Darmanović, Foto:Screenshot

Odlični odnosi sa SAD

Darmanović: Crna Gora nema nikakve namjere da izazove Treći svjetski rat

Odnosi Sjedinjenih Amričkih Država i Crne Gore su odlični, kazao je za Glas Amerike crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović neposredno posle razgovora sa pomoćnikom državnog sekretara za evropska i evoazijska pitanja Vesom Mičelom.

Upitan da prokomentariše odnose nakon izjave predsjednika SAD-a Donalda Trampa o agresivnosti crnogorskog naroda, Darmanović ponavlja da su odnosi dvije zemlje su izvanredni i da stvari ne treba dramatizovati.

"SAD je strateški partner Crne Gore, mi smo članica NATO-a. Crna Gora nema nikakve namjere da izazove Treći svjetski rat, tako da je sve u redu”, nagalasio je Darmanović.

Povod za posjetu Darmanovića Vašingtonu je Ministarska konferencija o vjerskim slobodama. Darmanović kaže da je iznio rezultate koje je Crna Gora postigla do sada na tom polju. Dodaje da je bilo dosta razgovora o tome kako se religija danas koristi u svrhe neslobode te kako neki režimi da bi se uspostavili kao nedemokratski napadaju vjerske slobode.

Izjava patrijarha SPC Irineja o položaju Srba u Crnoj Gori je besmislena i maliciozna, ocijenio je Darmanović, i dodao da nije prvi put da crkveni velikodostojnici SPCa nasrću na Crnu Goru, njenu državnost i identitet.

"SPC nikad nije mogla da prihvati da je Crna Gora nezavisna država, da je danas članica NATOa i da će sjutra biti članica Evropske unije. Iz tih vrednosnih sukoba nastaju ovakve uvredljive izjave koje ne doprinose odnosima dvije zemlje. S druge strane odnosi između naših država i vlada su jako dobri i ne vjerujem da ovakvi teški incidenti mogu to da naruše”, kazao je Darmanović.

Odgovarajući na pitanje novinara Glasa Amerike o otopljavanju odnosa CG i Rusije, Darmanović navodi kaže da je Rusija počela da prihvata činjenicu da je naša zemlja članica NATO saveza i da je to završena stvar i da nema potrebe za sukobima na bilateralnoj osnovi.

"Crna Gora nikada nije željela da bude u svađi sa bilo kim, a ponajmanje sa velikom silom kakva je Rusija. U posljednje vrijeme nema teške retorike sa obje strane. Ekonomska saradnja uvjek je bila dobra, ruski turisti su masovno dolazili u Crnu Goru. Uslijedila je i čestitka predsjednika Putina, predsjedniku Đukanoviću tako da se mi nadamo da će za neko vrijeme ipak doći do neke vrste normalizacije. Rusija ima svoje interese na Balkanu  ti se interesi ne podudaraju uvjek sa interesima ni Crne Gore niti članica NATO. U tom smislu moramo konstatovati da Crna Gora mora da vodi računa o svojoj bezbjednosti i pravcu koji je izabrala. Ako stvari tako budu postavljene bolje ćemo se razumjeti," rekao je Darmanović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.