Posao za 10 hiljada domaćih i 18 stranih sezonaca
ilustracija

Zavod za zapošljavanje

Posao za 10 hiljada domaćih i 18 stranih sezonaca

Iz Zavoda za zapošljavanje su kazali da je ove godine planirano da zaposle deset hiljada domaćih sezonaca, a da su za pola godine angažovana 6.483 lica sa evidencije, što je na nivou prošle godine za isti period. Osim toga, kvota zapošljavanja stranaca na sezonskim poslovima ove godine je 18.185.

- Za neke su sezonski poslovi nužda, dok ne iskrsne nešto konkretnije. Mladi koriste priliku da spoje ugodno i korisno i dva do tri mjeseca budu na moru, steknu prva radna iskustva i nešto zarade. Znatnu korist od angažovanja na sezonskim poslovima mogu imati i korisnici socijalnih davanja, ukoliko su radno sposobni, ali veliki broj nezaposlenih nije zainteresovan za sezonski rad – rekli su Pobjedi u Zavodu za zapošljavanje.

U prvoj polovini ove godine poslodavci su na birou rada najviše tražili konobare, Malo poslodavaca u turizmu, a nijedan u građevinarstvu ne nudi kvalifikovanim radnicima cjelogodišnji angažman, pa se mladi radije opredjeljuju za slabije plaćena zanimanja na kojima su angažovani cijele godine

- Potrebe poslodavaca za sezonskom radnom snagom osciliraju, tako da je najveća potražnja u predsezoni. To ne znači da je nema u toku sezone, jer nerijetko radnici, zbog uslova rada, napuštaju jednog poslodavca i odlaze kod drugog, a često se zbog povećanog obima posla treba povećati i broj izvršilaca - navode iz ZZZ i naglašavaju da se značajan broj domaćih sezonaca zapošljava mimo njih, jer ih direktno kontaktiraju poslodavci.

- Očekujemo informacije iz Poreske uprave o prijavi radnika na obavezno socijalno osiguranje, što treba da dostave u roku od 30 dana. Savjetodavci iz biroa rada, sa terena, najavljuju intenzivnije zapošljavanje u narednih nekoliko dana - kažu iz ZZZ.

Imajući u vidu strukturnu nezaposlenost u Crnoj Gori i veliki „uvoz“ radne snage, iz Privredne komore navode da je potrebno više promovisati mogućnosti sezonskog zapošljavanja i preko nadležnih institucija upravljati ovim procesom.

- Još u toku školske godine ponuditi mladim da rade preko ljeta, i obezbijediti im odgovarajuću obuku. Zakonom predvidjeti da se početak školske godine može odgoditi za određene kvalifikacije, imajući u vidu da sezona traje i tokom septembra, motivisati poslodavce (Uredba o subvencijama za zapošljavanje određenih kategorija nezaposlenih lica, subvencije za zapošljavanje mladih...), te pratiti uslove rada u cilju osiguranja bezbjednosti i prava radnika. Potrebno je i da se nastavi sa projektom ,,Zaposlimo naše mlade na sezonskim poslovima“ - ističu iz Privredne komore.

Podsjećaju da su istraživanja pokazala da reformu stručnog obrazovanja treba nastaviti sa povećanjem udjela praktičnog rada i povećavanjem kriterijuma za dobijanje diplome.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.