Za pola godine zaplijenjene cigarete vrijedne 4,7 miliona eura
Ilustracija

Najviše se krijumčarilo na graničnim prelazima

Za pola godine zaplijenjene cigarete vrijedne 4,7 miliona eura

Uprava carina je za pola godine zaplijenila blizu pola miliona eura vrijednosti švercovanih cigareta, a lani 4,4 miliona eura.

Najviše krijumčarenja cigareta i drugih akciznih proizvoda registrovano je na najfrekventnijim graničnim prelazima, saopštili su Pobjedi iz Uprave carina.

Najfrekventniji prelazi su Dobrakovo, Luka Bar, Sćepan Polje, Božaj, Kula, Sukobin, Vraćenovići, Ilino brđo, Debeli brijeg…

Podsjetimo, Vlada je zbog pada legalne prodaje cigareta za 35 odsto predložila da se od septembra vrati akciza na duvanske proizvode sa 40 na 30 centi po paklici.

U prvoj polovini ove godine Uprava carina spriječila je u 104 slučaja šverc i zaplijenili 4.445.550 komada cigareta u vrijednosti od 454.394 eura. U istom periodu je u devet slučajeva zaplijenjeno 444 kilograma rezanog duvana.

Izdato je 75 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 18.000 eura i podneseno 14 krivičnih prijava naveli su iz Uprave carina i podsjetili da su lani zaplijenili 85.909.720 komada cigareta u vrijednosti 4,3 miliona eura, 252,20 kilograma rezanog duvana vrijednog 2.256 eura, izrekli 176 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 35.900 eura i podnijeli osam krivičnih prijava.

U Upravi carina kažu da su krijumčarenje duvanskih i drugih akciznih proizvoda identifikovali kao jedan od značajnih rizika za pojavu sivog tržišta i u tom pravcu fokusirali carinske kontrole.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.