Njemačka: Neonacista osuđena na doživotnu robiju zbog 10 ubistava (VIDEO)
Beata Čepe, foto:Anadolija

Slijedila ideologiju nadmoći bijele rase napadajući migrante

Njemačka: Neonacista osuđena na doživotnu robiju zbog 10 ubistava (VIDEO)

Sud u Minhenu proglasio je danas krivom prvooptuženu u procesu neonacistima Beatu Čepe za ubistvo 10 osoba, i osudio je na doživotnu robiju.

Slučaj se bavio ubistvom 10 ljudi, najvećim dijelom migranata, između 2000. i 2007.

Čepe (43) uhapšena je 2011, nedugo pošto su dvojica njenih saučesnika, Uve Mundlos i Uve Benhart, pronađeni mrtvi. 

Ona je s njima dvojicom osnovala organizaciju Nacional-socijalističko podzemlje, koja je slijedila ideologiju nadmoći bijele rase napadajući migrante, najčešće turskog porijekla.

Vlasti godinama nisu uspijevale da povežu ubistva i dva bombaška napada sa tom ekstremno desničarskom grupom, i umjesto toga su istraživale nepostojeće veze žrtava sa kriminalnim bandama.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.