Kalavera: Regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi su temelj integracije regiona
Foto: RCC

Kalavera: Regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi su temelj integracije regiona

Direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije (EK) za susjedstvo i pregovore o proširenju, Ženoveva Ruiz Kalavera, posjetila je juče prostorije Sekretarijata Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) u Sarajevu u sklopu svoje posjete Zapadnom Balkanu.

„Uvijek je zadovoljstvo da našim partnerima iz Komisije poželimo dobrodošlicu u Savjetu za regionalnu saradnju u Sarajevu. Vrijeme je dragocjena kategorija i prilike da visoki zvaničnici odvoje dio tog vremena da se sastanu sa cijelim timom koji stoji iza naše regionalne priče o uspjehu izuzetno cijenimo,“ rekao je generalni sekretar Goran Svilanović prilikom najave prezentacije postignuća i planova ove organizacije, koju je pripremilo njeno osoblje.

„Prva godina sprovođenja Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor (MAP REA) je iza nas i ostvaren je značajan napredak o kome možemo izvijestiti u oblasti digitalne integracije, mobilnosti i investicija kao i trgovine, zajedno sa našim kolegama iz CEFTA-e. Izvještaj koji će biti predstavljen 10. jula na predstojećem samitu Zapadnog Balkana u Londonu je spreman. Osim toga, upravo smo počeli sa sprovođenjem projekta razvoja i promocije turizma koji finansira EU, a koji je zvanično predstavljen prošle sedmice ovdje u Sarajevu. Predstavljanje projekta je označilo početak niza aktivnosti koje slijede, počevši od programa bespovratnih finansijskih sredstava za unaprijeđenje infrastrukture i usluga duž regionalnih avanturističkih i kulturnih turističkih, ruta za koji će javni poziv biti objavljen već ovog mjeseca,“ rekao je Svilanović, saopšteno je iz Savjeta za regionalnu saradnju.

Svilanović je istakao kontinuirane napore na sprovođenju strategije Jugoistočna Evropa 2020, čiji će najnoviji izvještaj biti predstavljen na sastanku Upravnog odbora ovog četvrtka u Briselu, nakon predstavljanja Balkanskog barometra za 2018. godinu, istraživanja javnog mnjenja i mišljenja privrednika koje sprovodi Savjet za regionalnu saradnju. 

Direktorica Ruiz Kalavera izrazila je zadovoljstvo što se susrela sa ljudima iz Savjeta koji stoje iza ogromnog posla koji je odrađen u regionu i za region, te pohvalila osnovne aktivnosti ove organizacije na promociji regionalne saradnje, njen sveuključujući karakter i viziju koji će region približiti Evropskoj uniji.  

“Savjet za regionalnu saradnju ima ključnu ulogu u omogućavanju saradnje koja približava ekonomije Zapadnog Balkana jedne drugima, ali i Evropskoj uniji. Regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi su temelj integracije regiona u Evropsku uniju. Mnogo je urađeno, ali je dug put pred nama. Uvjerena sam da će Savjet za regionalnu saradnju nastaviti da radi sa istom predanošću i entuzijazmom. Posebno mi je zadovoljstvo čuti da je započeo projekat posvećen turizmu i radujem se da vidim da atraktivna slika Zapadnog Balkana osvoji srca Evropljana i turista iz cijelog svijeta“, rekla je Kalavera. 

Kratka posjeta je bila prilika da Savjet za regionalnu saradnju predstavi sebe i svoj rad, te da se razgovara o planovima i aktivnostima Komisije u sklopu Strategije za Zapadni Balkan kao i o preostalim uslovima. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.