Šoškić i Konatar nemaju trajni duševni poremećaj, bili su svjesni šta rade
Foto: Novosti

Ubistvo starice u Plavu i prebijanje njenog supruga

Šoškić i Konatar nemaju trajni duševni poremećaj, bili su svjesni šta rade

Neuropsihijatar Željko Golubović kazao je da su optuženi Marko Šoškić i Aleksandar Konatar, u vrijeme ubistva starice Gordane Dašić i prebijanja njenog supruga Vuka, bili sposobni da shvate značaj počinjenog djela i upravljaju postupcima.

Golubović je to izjavio juče u Višem sudu, u nastavku suđenja za ubistvo Gordane Dašić u Plavu, 31. maja prošle godine. On je kazao da je Konatar osoba sa „karakterološkim manifestacijama koje klinički odgovaraju mješovitom poremećaju ličnosti te da to nije posljedica drugog mentalnog poremećaja ili bolesti mozga“.

"Mješoviti poremećaj ličnosti je karakterološka manifestacija same ličnosti a ne sama bolest i ne može uticati na sposobnost okrivljenog da shvati značaj djela i mogućnost da upravljanja svojim postupcima. Ne prikazuje se eventualna prisutnost alkohola, niti uloga drugih pospješujućih faktora, eventualna intoksikacija psihoaktivnim supstancama koja bi mogla dovesti do poremećaja svijesti emotivno, nagonskog i afektivnog stanja okrivljenog u vrijeme deliktne situacija", kazao je vještak Golubović. 

Za Šoškića je kazao da ne pokazuje simptome i znakove „trajnog duševnog poremećaja, da se radi o osobi sa karakterološkim manifestacijama koje odgovaraju šizoidnom poremećaju ličnosti“.

On je zaključio da krivično djelo koje je Šoškić počinio nije psihopatološki motivisano.

"Šizoidni poremećaj ličnosti je karakterološka manifestacija same ličnosti, a ne duševna bolest i ne može uticati na sposobnost okrivljenog da shvati značaj krivičnog djela i mogućnost upravljanja postupcima", kazao je Golubović.

On je naveo da se kod Šoškića radi o senzitivno-depresivnoj strukturi sa naglašeno latentnom agresivnošću.

"U ličnosti je ograničena emocionalna ekspresija, odsustvo osjećaja krivice i test ukazuje na smanjenu emotivnu i socijalnu zrelost. Pod pretpostavkom da je počinio krivično djelo, mišljenja smo da su sposobnosti okrivljenog da shvati značaj djela i upravlja svojim postupcima bile očuvane", kazao je Golubović.

Branilac okrviljenog Konatara advokat Demir Delić zatražio je novo vještačenje druge komisije vještaka, imajući u vidu „njihov dijametralno suprotan nalaz od ranijih vještaka“.

Suđenje se nastavlja 12. septembra.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.