Od sada u Kanadi legalno uzgajanje i upotreba kanabisa
Foto: Ilustracija

U rekreativne svrhe

Od sada u Kanadi legalno uzgajanje i upotreba kanabisa

Kanadski parlament usvojio je zakon kojim se legalizuje upotreba marihuane u "rekreativne svrhe".

Zakon je usvojen u Senatu sa 52 glasa "za" i 29 protiv, prenosi BBC.

Prema zakonu, Kanađani će od septembra moći legalno da kupuju i konzumiraju kanabis.

Kanada je ovim postala druga zemlja na svijetu koja je legalizovala upotrebu marihuane u rekreativne svrhe. Urugvaj je to učinio u decembru 2013. godine, prenosi Tanjug. 

Posjedovanje kanabisa je u Kanadi 1923. godine proglašeno krivičnim djelom, ali je upotreba u medicinske svrhe legalizovana 2001. Rojters napominje da je Kanada postala prva država članica G7 koja je legalizovala rekreativnu upotrebu kanabisa, što je bilo i predizborno obećanje premijera Džastina Trudoa. 

"Naša djeca su lako dolazila do marihuane, a kriminalci su ubirali profit. To smo danas promijenili", naveo je Trudo na Tviteru. 

Prema novim odredbama, punoljetni Kanađani će moći da posjeduju do 30 grama kanabisa koji mogu da nabave od ovlašćenog trgovca. Zakon im dozvoljava i da sami uzgajaju do četiri sadnice te biljke.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.