Potpisan Memorandum o razumijevanju između EU i Crne Gore o učešću u ISA² programu
Pribilović i Gabriel

Potpisan Memorandum o razumijevanju između EU i Crne Gore o učešću u ISA² programu

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović i evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo, Marija Gabriel potpisale su danas u Briselu Memorandum o razumijevanju između Evropske unije i Crne Gore o učešću Crne Gore u programu za rješenja interoperabilnosti i zajedničke okvire za evropsku javnu upravu, privredu i građane-ISA² program.

 „U Crnoj Gori, gdje dostupnost prekograničnih usluga i dalje predstavlja prepreku za razvoj elektronske uprave, već postoji opravdana potreba učešća u ISA² programu. Ovo je i korak više u pripremi javne administracije u dijelu ICT-a, posebno u dijelu interoperabilnosti i interkonektivnosti informacionih sistema crnogorske administracije i  korišćenje postojećih rješenja ISA², kao i planiranje budućih aktivnosti u okviru Programa“, kazala je ministarka Pribilović.

Briselpotpisivanje2a

Kroz članstvo u ISA² programu, napomenula je Pribilović, Ministarstvo unutrašnjih poslova može koristiti veoma skupu evropsku sTESTA platformu, koja služi za prenos povjerljivih informacija i visoko bezbjedan prenos nezaštićenih informacija.

Takođe, Crna Gora dobija na raspolaganju standardizovana semantička sredstva za veći nivo interoperabilnosti IT sistema, sa konkretnim softverskim rješenjima i mogućnosti da crnogorske IT kompanije učestvuju na tenderima, koji se sprovode u okviru ISA² programa, kao i besplatnu tehničku podršku, istakla je Pribilović.

Briselpotpisivanje3a

Crna Gora je prva zemlja Zapadnog Balkana koja se pridružila EU ISA² programu za bolje digitalne javne usluge i prekograničnu interoperabilnost.

Evropska komisija je u junu 2014. godine usvojila predlog novog programa za podršku interoperabilnim rješenjima za javne administracije, privredu i građane EU - ISA², čiji je generalni cilj postizanje pune interoperabilnosti između različitih IT sistema kojima se obezbjeđuju elektronski javni servisi, kako u zemljama članicama, tako i na nivou EU. Interoperabilnost, elektronska uprava i otvoreni podaci predstavljaju osnove za dalju modernizaciju javne uprave i povećanje efikasnosti i kvaliteta javnih usluga. Pri tome, najveću važnost dobijaju prekogranične elektronske javne usluge, koje se između ostalog, tiču usluga unutrašnjeg tržišta, životne sredine, unutrašnjih poslova, carine i poreza, zdravstva, elektronskog identiteta i javnih nabavki.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.