Novi Zeland: Planirano klanje 150 hiljada krava zbog bakterijske infekcije
ilustracija

Novi Zeland: Planirano klanje 150 hiljada krava zbog bakterijske infekcije

Vlasti Novog Zelanda objavile su kako planiraju zaklati oko 150.000 krava u pokušaju iskorjenjivanja bakterijske bolesti koja je pogodila stada u ovoj zemlji.

Radi se o zajedničkoj odluci vlasti i industrijalaca, koja će koštati nekoliko miliona dolara, ali ukoliko ovaj potez bude uspješan, to će biti prvi put da je zemlja pogođena infekcijom uspjela eliminisati bakteriju Mykoplsma bovis, prenosi agencija Anadolija.

Ekonomija Novo Zelanda počiva na stočarstvu, a izolivanost ove ostrvske zemlje štitila je od pojedinih bolesti koje su napadale stoku u drugim dijelovima svijeta. 

Bakterija Mykoplasma bovis otkrivena je prošle godine na Novom Zelandu prvi put, podsjeća AA.

Bakterija, koja je takođe otkrivena u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, pogađa krave i uzrokuje mastitis, upalu pluća, artritis i druga oboljenja.

Bakterija ne uzrokuje bolesti koje se smatraju prijetnjom za sigurnost hrane, ali uzrokuje oboljenja koja značajno smanjuju proizvodnju na farmama. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.