Osnovnu školu završava oko 7.400 učenika, biće mjesta za sve njih u srednjim
ilustracija

Konkurs sredinom juna

Osnovnu školu završava oko 7.400 učenika, biće mjesta za sve njih u srednjim

U 50 srednjih škola sredinom juna biće raspisan prvi rok za upis u prvi razred, a mjesta će biti za sve svršene osnovce, odnosno za oko 7.400 polumaturanata, kazala je portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić.

Ove godine polumaturanata je manje u odnosu na lani, kada ih je bilo oko 7.800. Konkurs za drugi upisni rok, avgustovski, biće raspisan, kao i do sada, u julu.

"Javnost će o rokovima biti na vrijeme obaviještena putem sredstava javnog informisanja, a sve informacije moći će se naći i na veb stranici Ministarstva prosvjete", naglasila je Lekić.

Broj upisnih mjesta u konkursu, prema njenim riječima, određuje se na osnovu prijedloga škola, mišljenja i preporuka Zavoda za zapošljavanje, broja učenika koji u pojedinim opštinama završavaju osnovnu školu i analiza rezultata upisa prethodnih godina.

"Ističemo da je u konkursu za upis učenika u srednje škole, za svaku od opština, broj upisnih mjesta veći od broja učenika koji završavaju osnovnu školu", kazala je Lekić za Pobjedu.

Tako je, kako je objasnila na primjeru prošle godine, broj svršenih osnovaca bio oko 7.800, ali je broj upisnih mjesta iznosio više od 8.000.

"Tačan broj upisnih mjesta znaće se kada se raspiše konkurs. No, svakako da možemo saopštiti da ove godine osnovnu školu završava oko 7.400 učenika i biće mjesta za sve njih u srednjim školama",  naglasila je Lekić.

Pri određivanju broja upisnih mjesta uvažavaju se i, kako je navela, preporuke iz strateških dokumenata u kojima su definisani prioritetni pravci razvoja, kao što su turizam i ugostiteljstvo, energetika, poljoprivreda, saobraćaj.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.