Što hitnije formirati Nacionalni savjet za zdravstvo
ilustracija

Koalicija NVO HealthUP povodom zabrinjavajuće situacije

Što hitnije formirati Nacionalni savjet za zdravstvo

Povodom najnovijih dešavanja i velikih propusta u zdravstvenom sistemu, Koalicija NVO Health UP zahtijeva od Vlade Crne Gore da preduzme hitne i odlučne korake u rješavanju problema u zdravstvu, koji se periodično ponavljaju već duži vremenski period.

"U cilju suočavanja sa problemima i izazovima i rješavanja istih, snažno ohrabrujemo Vladu i resorno ministarstvo da preduzmu neophodne korake za formiranje Nacionalnog savjeta za zdravstvo kojim bi predsjedavao Predsjednik Crne Gore, Predsjednik Vlade ili ministar zdravlja, i koje bi uključivalo sve menadžere ključnih zdravstvenih institucija, kao i predstavnike/ce civilnog sektora i sindikata.

Formiranje ovakvog tijela, osim što je jedna od preporuka već duže vrijeme, omogućilo bi preduzimanje konkretnijih koraka na saniranju posljedica višedecenijskog zanemarivanja položaja i statusa zdravstvenih radnika/ca, a samim tim i položaja građana odnosno pacijenata u sistemu. Takođe, na ovaj način obezbijedio bi se kvalitetan i kontituiran monitoring pružanja zdravstvenih usluga ali i funkcionisanja javnih zdravstvenih institucija", saopšteno je iz Kolaicije Health Up.

Smatraju da je neophodno da Ministarstvo zdravlja što hitnije inicira izmjene Zakona o pravima pacijenata i davanja više nezavisnosti i slobode u radu zaštitnicima prava pacijenata u zdravstvenim ustanovama, jer će se na taj način, smatraju, sami zaštitnici osjećati slobodnije i imati efikasniji rad u praksi u cilju ohrabrivanja građana da prijavljuju sve slučajeve nesavjesnog rada.

U većini slučajeva poznatih javnosti ističu da nedostaje reakcija upravo onih čiji je posao zaštita i promocija prava pacijenata – zaštitnika prava pacijenata.

"Ovakvi propusti se ne smiju dešavati ubuduće te je stoga potrebno stvoriti praksu odgovornosti za propuste u zdravstvu, počev od vrha hijerarhije pa do samih zdravstvenih radnika/ca za koje se jasno i nedvosmisleno utvrdi da snose krivicu u svakom konkretnom slučaju. Činjenica je da ogroman broj zdravstvenih radnika/ca svoj posao radi na profesionalan, posvećen i odgovoran način, i da njihov humani poziv nije nimalo lak. Oni se nalaze na prvoj liniji kada je u pitanju direktan rad sa pacijentima odnosno građanima, i upravo zahvaljujući njima su zabilježeni svi pozitivni pomaci u sistemu do sada. Međutim, neophodno je uvesti i veći stepen komunikacije i saradnje sa građanima odnosno pacijentima", poručuju iz Koalicije Health UP.

U tom smislu, snažno ohrabruju Vladu i Ministarstvo da se nastavi sa unaprjeđenjem zdravstvenog sistema na održiviji i dugoročniji način, poštujući potrebe građana i zaposlenih.

"Smatramo da predložene inicijative, uz poboljšanje životnog standarda zdravstvenih radnika/ca, mogu značajno doprinijeti vraćanju poljuljanog povjerenja u zdravstveni sistem Crne Gore."zaključili su.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.