Na miting Erdogana u Sarajevu očekuje se 15 hiljada ljudi, 1000 policajaca će obezbjeđivati skup
Erdogan

Na miting Erdogana u Sarajevu očekuje se 15 hiljada ljudi, 1000 policajaca će obezbjeđivati skup

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan boraviće u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini u nedelju, 20. maja, u sklopu koje će održati i predizborni skup u sarajevskoj dvorani "Zetra" na koji će, vjeruje se, doći oko 15.000 ljudi.

Uprava policije MUP Kantona Sarajevo dobila je od Unije evropskih turskih demokrata zahtjev za odobrenje javnog skupa predsednika Turske Erdogana 20. maja u Sarajevu, za koji je prijavljeno prisustvo od 10.000 do 15.000 ljudi, potvrdila je i portparol MUP Kantona Sarajevo Suvada Kuldija.

Skup u "Zetri" i oko dvorane će obezbjeđivati blizu 1.000 policajaca kako bi sve proteklo mirno, pišu Večernje novosti.

Programom posjete Erdogana Sarajevu i BiH planiran je i zvaničan susret sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, kao i sa delegacijom BiH.

Inače, Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u Evropi koja je dopustila Erdoganu da održi predizborni skup. On je prethodno odbijen od strane Njemačke, Austrije i Holandije.

Kako "Novosti" saznaju iz diplomatskih izvora, na miting u Sarajevu dolaze prije svih državljani Turske, kojih samo u BiH ima oko 10.000, a očekuje se dolazak i nekoliko hiljada turskih državljana iz zemalja Evropske unije.

Dževad Galijašević, politički i bezbjednosni analitičar, kaže, za "Novosti", da je održavanje Erdoganovog predizbornog mitinga u Sarajevu, odnosno BiH, katastrofalna poruka Evropskoj uniji od strane BiH.

- Nijedna zemlja Evropske unije nije dopustila Erdoganu da održava predizborne mitinge kod njih osim BiH. Ovo je još jedan dokaz da Sarajevo želi da bude dio Turske, ali i da se uvijek nađe Istanbulu pri ruci kada Turska želi da pokaže da i dalje ima veliki uticaj na Balkan - ističe Galijašević.

 I sam Erdogan je za medije u Turskoj najavio miting u Sarajevu.

- U okruženju u kojem neke zemlje raspravljaju o tome hoće li nam omogućiti kampanju, radije ćemo se povezati s našim građanima u Bosni i Hercegovini. Doći ćemo zajedno s našim građanima iz evropskih zemalja u dvoranu u Bosni - rekao je Erdogan novinarima u Turskoj.

Izvor:Novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.