URA: Odluka AZLP je potvrda ocjena sa međunarodnih adresa da je Crna Gora privatizovana država
Zoran Mikić

URA: Odluka AZLP je potvrda ocjena sa međunarodnih adresa da je Crna Gora privatizovana država

Neshvatljiva je i neprimjerena odluka Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama da se ukida mogućnost NVO sektoru da ostvaruje uvid u finansiranje političkih partija ako imamo u vidu da više od 80% prihoda partija dolazi iz budžeta, saopštio je danas izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić.

“Odluka Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama je iznenađujuća ako imamo u vidu raniju praksu i zakonsku regulativu. Za nas je ta olduka neprimjerena i čak skandalozna. Simptomatično je da je Agencija Građanskom pokretu URA već mjesecima ne odgovora na žalbe koje smo joj predali, a da je ovu odluku donijela odmah nakon što je MANS počeo da objavljuje skandalozne podatek o donacijama DPS-a uoči parlamentarnih izbora”, kazao je Mikić.

Tvrdi da ovakva odluka Agencije dokazuje da su izvještaji koji dolaze sa međunarodnih adresa, a koji govore o tome da je Crna Gora zarobljena do strane šefa DPS-a i njegove partijske svite, tačni.

“Agencije i institucije koje trebaju da obavljaju važne poslove su zarobljene, privatizovane od strane DPS-a po čijem diktatu funkcionišu. Ovakva odluka Agencije omogućava još veću netrapsarentnost u radu i finansijskom poslovanju pojedinih poliitčkih subjekta čiji rad već godinama obilježavjau nezakonite donacije”, ističe Mikić.

On dodaje da je URA do sada imala veoma dobru saradnju sa MANS-om i pozitivno odgovorla na sve zahtjeve i omogućila uvid u kompletnu dokumentaciju (dostavom kopije ili neposrednim uvidom).

“Bez obzira što ti zahtjevi u jednoj mjeri proizvode političkim subjektima dodatan posao jer obuhvataju podatke iz partijskih arhiva URA će i ubuduće, bez obzira na Odluku Agencije, dostavljati MANS-u i drugim predstavnicima zainteresovane javnosti svu dokumentaciju jer su transparentnost i javnost rada jedan od programskih postulata naše partije”, zaključio je Mikić.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.