Ukoliko vam na WhatsApp-u stigne OVAKVA poruka nipošto je ne otvarajte!
Foto: Ilustracija

Uključite antivirus nakon što izbrišete poruku

Ukoliko vam na WhatsApp-u stigne OVAKVA poruka nipošto je ne otvarajte!

Jedna od najomiljenijih aplikacija za čet, "WhatsApp", danas, opet, može biti opasan za svoje korisnike, zato vodite računa čije i kakve poruke otvarate.

Često se na raznim mesindžerima koje puno svakodnevno koristimo, pojavljuju razne prevare. Da li na taj način zlonamjerni hakeri dolaze do vaših podataka, ili vas pretplate na neku uslugu koju vam naplaćuju, a vi to i ne znate i nije bitno. Ali je jako bitno da uradite sve da do toga ne dođe, pošto tako nije ugrožena samo vaša privatnost, već i novčanik.

Odavno već na tzv. Dark netu ovi hakeri preprodaju tekuće račune i pin kodove za platne kartice, kao i razne finansijske transakcije. Sada su ugroženi svi korisnici omiljenog mesindžera "WhatsApp", koji je i kod nas prilično popularan.

Danas su britanski mediji objavili najnoviju prevaru koja se dešava kod njih na "WhatsApp" -u, i zato obratite pažnju. Nikada i nipošto nemojte otvarati poruku ovog tipa, pa čak i ako vam dolazi od najbližih.

Za razliku od prethodnih prevara tog tipa i lažnih poruka, ova poruka koju dobijete od nekog poznatog koristi istinite tvrdnje, kako bi bio uvjerljiviji da je to prava stvar. A najgore od svega je što vas ubijedi da to upozorenje pošaljete na što više telefona, da bi tako zaštitili svoju okolinu.

Evo kako izbjeći da budete prevareni preko Martinelli videa i WhatsApp Gold prevare. Poruka koja stiže korisnicima u Velikoj Britaniji izgleda ovako, a kad se bude pojavila na ovim prostorima će biti ista ili jako slična:

„Ako znaš ikoga ko koristi WhatsApp, trebalo bi da mu proslijediš ovo. Kolega iz IT sektora mi je rekao da sjutra, preko WhatsApp stiže i video, koji se zove Martinelli i nipošto ga ne otvaraj, hakovaće ti telefon i ništa neće moći da ga popravi. Šalji dalje. Ukoliko ti stigne i poruka da se sa običnog WhatsApp-a prebaciš na WhatsApp Goldn (Zlatni), nemoj nipošto da klikneš na nju. Sada na vijestima pričaju da je taj virus jako opasan i težak. Pošalji svima.“

Znači nemojte nipošto ovu poruku slati dalje, odmah je obrišite i ako imate antivirus aplikaciju, odmah je pokrenite. Ako poslije toga primijetite bilo kakav sumnjiv rad telefona, od veće potrošnje baterije, bržeg zagrijavanja, sporijeg rada ili zastajkivanja pri radu, vi se obratite IT podršci ili serviseru u kog imate povjerenja, prenosi Express.co.uk.

Ova, najnovija, prevara, za sada je primijećena samo na verziji WhatsApp beta version v2.18.67.         

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.