Kuševija: Zaštita djece sa smetnjma u razvoju jedan od ključnih prioriteta Ministarstva rada i socijalnog staranja
Foto: mrss

Kuševija: Zaštita djece sa smetnjma u razvoju jedan od ključnih prioriteta Ministarstva rada i socijalnog staranja

Generalni direktor direktorata za socijalno staranje i dječiju zaštitu Goran Kuševija učestvovao je danas na okruglom stolu „Partnerstvom i saradnjom do unaprjeđenja cjelokupnog položaja djece i mladih sa smetnjama u razvoju“.

Cilj okruglog stola bio je predstavljanje „Analize sistema procjene prava na socijalna davanja za djecu sa smetnjama u razvoju, usklađenost sadašnje prakse i zakonodavnog okvira u Crnoj Gori sa preporukama Komiteta za praćenje primjene Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom“.

Kuševija je istakao da je zaštita djece sa smetnjma u razvoju i podrška njihovim porodicama jedan je od prioriteta Ministarstva rada i socijalnog staranja.

"Ustav članom 68. garantuje posebnu zaštitu lica sa invaliditetom. Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom, koju je Crna Gora ratifikovala 2009. godine, ima za cilj da promoviše, štiti i osigura puno i ravnopravno uživanje svih ljudskih prava i osnovnih sloboda od strane svih lica sa invaliditetom i da promoviše poštovanje njihovog urođenog dostojanstva“, kazao je Kuševija.

Podsjetio je da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja koordiniralo izradom Strategije za integraciju osoba sa invaliditetom za period 2016-2020, te da je osnovni razlog njenog donošenja bio nastavak rada na unapređenju položaja lica sa invaliditetom i uspostavljanje najšireg pravnog okvira za definisanje politike prema licima sa invaliditetom u skladu sa socijalnim modelom pristupa invalidnosti.

"Možemo reći da je socijalna i dječija zaštita lica sa invaliditetom u prethodnom periodu znatno unaprijeđena, kako uvođenjem novih prava, koja se odnose na materijalna davanja kao i na druge usluge“, dodao je Kuševija.

Neke od mjera Strategije kada je u pitanju ova tema odnose se na interesorno djelovanje Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvjete kako bi se podsticala efikasnost procjene invaliditeta, zatim upoznavanje članova socio-ljekarskih komisija sa pravima lica sa invaliditetom, kao i omogućavanje sistematskog i organizovanog stručnog usavršavanja pružalaca usluga za lica sa invaliditetom u duhu socijalnog modela.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.