Kuševija: Unaprijediti položaj socijalno ugroženih korisnika Specijalne bolnice za psihijatriju u Kotoru
Foto: MRSS

Kuševija: Unaprijediti položaj socijalno ugroženih korisnika Specijalne bolnice za psihijatriju u Kotoru

Na prijedlog Ministarstva rada i socijalnog staranja 31. jula 2018. godine organizovan je sastanak u JZU Specijalna bolnica za psihijatriju u Kotoru u cilju rezimiranja dosadašnjih učinaka u vezi sa postojećim problemima smještaja višedecenijskih socijalno ugroženih korisnika u ovoj instituciji.

Sastanku su, pored predstavnika ministarstva rada i socijalnog staranja, prisustvovali predstavnici ministarstva zdravlja, direktori Centara za socijalni rad iz svih crnogorskih gradova sa stručnim radnicima, zaposleni u bolnici za psihijatriju, kao i predstavnica Akcije za ljudska prava.

Direktor bolnice Dragan Čabarkapa je pozdravio prisutne i zahvalio se na inicijativi za održavanje ovakvog sastanka, ističući ozbiljne probleme prepunjenosti kapaciteta ove institucije korisnicima za čijim liječenjem je prestala potreba.

Generalni direktor Direktorata za socijalno staranje i dječiju zaštitu Goran Kuševija pozdravio je prisutne i naglasio da je ovo važan proces koji se jedino zajedničkim radom i međusektorskom saradnjom može riješiti. Takođe je naveo da su u periodu od prethodng sastanka pa do danas centri za socijalni rad preduzeli aktivnosti na unaprjeđenju položaja socijalno ugroženih pacijenata ove ustanove na način što je jedan broj pacijenata ostvario neko od prava iz socijalne zaštite.

"Naglasio je važnost uključivanja timova centara za mentalno zdravlje imajući u vidu da su oni prva stepenica u proces deinstitucionalizacije ovih pacijenata, kao i lokalnih samouprava budući da je rješavanje stambenog pitanja socijalno ugroženih kategorija u nadležnosti lokalnih zajednica. Potrebno je prilikom izmještanja ovih pacijenata voditi računa o poštovanju izjave volje, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Generalni direktor Direktorata za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu dr Miro Knežević je istakao da će do kraja septembra tekuće godine biti završene Smjernice za mentalno zdravlje.

Predstavnica Akcije za ljudska prava Martina Markolović je istakla da se prilikom izmiještanja pacijenata iz ove ustanove moraju imati u vidu smejrnice za deinstitucionalizaciju i da se isti ni u kom slučaju ne bi trebali smejštati u domove za stare.

Predstavnici ministarstava su se usaglasili da su u proteklom periodu centri za socijalni rad učinili značajne pomake kontaktiravši rodbinu pacijenata iz ove ustanove i pokušavajući da korisnicima za koje je proces liječenja u ovoj ustanovi završen obezbijede adekvatan smejštaj.

Zajednički je usaglašeno da je neophodno izraditi Smjernice i Protokol o postupanju, kao i odrediti vremenski okvir za otpuštanje pacijenata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.