Pitanje koje je zaintrigiralo svijet: Koje je pravo porijeklo kraljice Elizabete?
Kraljica Elizabeta II

Pitanje koje je zaintrigiralo svijet: Koje je pravo porijeklo kraljice Elizabete?

Reakcija na navodno muslimansko porijeklo kraljice Elizabete II glavna je tema arapskih medija ovih dana.

“Kraljica Elizabeta mora tražiti pravo da vlada muslimanima“, naslov je na web forumu Arab Atheist mreži. 

Kako pišu mediji od Kazablanke do Karačija, britanska monarhija potiče od proroka Muhameda, što bi kraljicu Elizabetu II činilo rođakom kraljeva Maroka i Jordana. 

Ova tvrdnja se pojavila još prije nekoliko godina, ali je ponovo dobila interesovanje na Bliskom Istoku. 

Štaviše, u martu su marokanske novine Al-Ousboue pratile porodično stablo kraljice prethodne 43 generacije i ustanovile krvnu liniju preko srednjovjekovne muslimanske Španije do ćerke proroka Muhameda, Fatime. Takođe, pisalo se i da vodi porijeklo od Ali Gome, bivšeg velikog muftije Egipta. 

Svi se najviše fokusiraju na njenu vezu sa muslimanskom princezom Zaidom, koja je u 11. vijeku pobjegla od berberskog napada na Sevilju i završila na hrišćanskom dvoru u Kastilji. Promijenila je ime u Izabela, promijenila vjeru i rodila Alfonsa, čiji su potomci dalje stigli do Britanije i imali veze sa kraljevskom porodicom.

Neki kažu da je Zaida ćerka Muatamida bin Abada, potomka Muhameda. Drugi pak, kažu da se samo udala u njegovoj porodici. 

Reakcija na navodno muslimansko porijeklo kraljice varira u arapskom svijetu. Neki su upozorili na teoriju zavere da je ovo način da se oživi Britanska imperija uz pomoć muslimana, prenosi B92. 

“Ona gradi most između dvije religije i kraljevstva“, piše Abdelhamid Al-Auni, koji je napisao članak u Al-Ausbouse. 

Inače, princ Čarls prilično je zaintrigiran islamom. Čarls je pokrovitelj Oksfordskog centra za islamske studije gdje publika pozdravlja muslimanskim pozdravom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.