Foto: Fondacija Ruka prijateljstva

Fondacija Ruka prijateljstva

"Najveći problem Roma nedovoljna informisanost institucija sistema"

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je juče predstavnika Fondacije Ruka prijateljstva – Dejvida Sejdovića sa ostalim liderima iz sedam romskih i proromskih organizacija, koji se bave unapređenjem položaja pripadnika romskog naroda.

"Na sastanku održanom u kabinetu predsjednika Skupštine Crne Gore, na početku susreta obratio nam se predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i istakao da crnogorski parlament predstavlja instituciju otvorenu za okupljanje i razgovor o potrebama svih članova društva, i dodao da kao romski lideri moramo da se ujedinimo i ne pravimo jedni drugima inat i ono što daje država treba da dođe do svakog pojedinca u romskom društvu", saopšteno je iz Fondacije Ruka prijateljstva.

Fondacija  se zahvalila Odboru za rodnu ravnopravnost, Odboru za ljudska prava koji su omogućili njihov prijem kod predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića.

"Predstavnik Fondacije Ruka prijateljstva - Dejvid Sejdović, koji je bio u Delegaciji lidera romskih i proromskih organizacija, je istakao da je ključni problem za poboljšanje inkluzije, prije svega Inkluzije društva, Inkluzije obrazovanja  kao i Socijalne inkluzije,  nedovoljna informisanost institucija sistema i ustanova, kako na državnom tako i na lokalnom nivou, što otežava ostvarivanje zacrtanih ciljeva koja je i sama država Crna Gora dala kao zadatak za naredne 4 godine a kroz strategiju Socijalne Inkluzije Roma i Egipćana do 2020. godine", navedeno je u saopštenju.

Ostali Lideri Romskog naroda koji su imali pravo na riječ u svojstvu Delegata romskog naroda, kako se navodi, su tokom razgovora kao prioritetna pitanja naveli u sljedeće oblasti:

1.       Socijalno ekonomski status,

2.       Nedovoljnu informisanost,

3.       Rane i ugovorene brakove,

4.       Nasilje u porodici i društvu.

Oni su takođe naveli da su spremni da rade na rješavanju svog statusa i istakli su visok stepen povjerenja u institucije sistema.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.