Prištini tri nedelje da počne s radom na formiranju ZSO, za svako ugrožavanje života kosovskih Srba odgovorni KFOR i EULEX
Foto: AA

Usvojeni zaključci

Prištini tri nedelje da počne s radom na formiranju ZSO, za svako ugrožavanje života kosovskih Srba odgovorni KFOR i EULEX

Odbornici deset opština sa srpskom većinom na Kosovu usvojili su danas u Mitrovici tri zaključka kojim, između ostalog, najavljuju formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), ukoliko zvanična Priština u roku od tri nedelje ne poduzme konkretne korake po tom pitanju.

"Ukoliko Priština ne bude spremna da u naredne tri nedelje počne da radi na formiranju ZSO, srpske opštine i institucije će same početi formiranje ZSO, njenih tijela i institucija. Mi smo spremni da na stvaranju statuta ZSO radimo u saradnji sa Beogradom i Prištinom onako kako je predviđeno sporazmom"“, navodi se u prvom zaključku, javlja Anadolija.

Drugim zaključkom zatraženo je kažnjavanje nalogodavaca napada na učesnike unutrašnjeg dijaloga u Mitrovici u ponedeljak, kada je uhapšen direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić.

"Zahtijevamo da se naredbodavci i izvršioci terora nad građanima, predstavnicima srpskog naroda i predstavnicima medija 26. marta ove godine u Sjevernoj Mitrovici najhitnije procesuiraju i kazne, a ministar i direktor policije podnesu ostavke zbog protivpravnog napada kosovske specijalne policije", navodi se u zaključku. 

Trećim zaključkom odbornici deset opština sa srpskom većinom traže od međunarodnih misija na Kosovu da povećaju budnost i preventivno djeluju u slučaju napada na pripadnike srpskog naroda.

"Pozivamo međunarodne predstavnike prisutne na ovim prostorima, prije svega KFOR i EULEX, da pojačaju budnost i preventivno djeluju u slučaju napada na srpski narod i njegove predstavnike u narednom periodu jer je to obaveza koja proističe iz njihovog mandata. Za svako remećenje mira i ugrožavanje života naših građana smatraćemo ih odgovornim", navodi se zaključku koji je nakon pauze od oko pola sata pročitao predsjedavajući SO Severna Mitrovica Dejan Gurešić.

Zaključci su doneseni jednoglasno na zajedničkoj sjednici predstavnika deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu održanoj u Mitrovici.

Sjednica je zakazana nakon hapšenja i protjerivanja direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića u ponedeljak i izlaska Srpske liste iz Vlade Kosova dan kasnije.

Skupu u Mitrovici prisustvovali su predstavnici Srpske liste, odbornici i predstavnici srpskih opština te pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković, a na bini je bio postavljen logo Zajednice srpskih opština (ZSO).

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je u obraćanju odbornicima da je juče srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića informisao o izlasku Sprske liste iz kosovskih institucija. Kako je kazao, u Vladu Kosova su ušli radi dobrobiti srpskog naroda na Kosovu, ali da više ne vide razlog da učestvuju u njenom radu.

"Srpski poslanici su u kosovskoj Skupštini opozicija i ponašaće se isključivo u skladu sa srpskim interesima. Koalicija više ne postoji", poručio je Rakić.

Istakao je da će, ukoliko Priština ne pokrene proces formiranja Zajednice srpskih opština, Srpska lista to učiniti 20. aprila.

"Formiraćemo Zajednicu srpskih opština sa organizacijom i nadležnošću koje je propisao Briselski sporazum iz 2013. godine. To nije jednostavan potez, to je obaveza Prištine i Brisela. Zajednica srpskih opština nije uperena protiv bilo koga, ona će biti institucija i servis građana, i Srba i Albanaca i Roma i Goranaca i Bošnjaka i svih ostalih", rekao je Rakić.

Sjednica, koja se održava u Mitrovačkom dvoru, zakazana je simbolično u 12.44 sati, u skladu sa Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 1244, nakon hapšenja i protjerivanja direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića u ponedjeljak i izlaska Srpske liste iz Vlade Kosova dan kasnije.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.