Spriječen krivolov u NP Skadarsko jezero u vrijeme ribolovnog zabrana

Procesuirani albanski državljani

Spriječen krivolov u NP Skadarsko jezero u vrijeme ribolovnog zabrana

Zajedničkim aktivnostima Službe zaštite NP Skadarsko jezero i Granično-pomorske Policije u noći između 20-21. marta, zatečena su dvojica albanskih državljana u krivolovu, saopšteno je iz NPCG.

''Tom prilikom, ove osobe su procesuirane Osnovnom državnom tužilaštvu, a zaplijenjeni su plovni objekat-ribarski čun, vanbrodski motor i mreže. Ističemo da je Zakonom o slatkovodnom ribarstvu zabranjeno loviti ribu i druge vodene organizme u ribolovnim vodama u kojima je utvrđen ribolovni zabran'', navedeno je u saopštenju.

zaplijenjeVBMribolovnizabranmart2018zaplijenjeVBMribolovnizabranmart2018

"Služba zaštite NP Skadarsko jezero u saradnji sa pripadnicima Granično-pomorske Policije, inspekcijom za slatkovodno ribarstvo, članovima ribarskih udruženja, NVO „Grupom za zaštitu šarana“ i sportsko-ribolovnim klubovima SRK „Podgorica“ i SRK „Nikšić-NK“, kontroliše i štiti prostor u vrijeme ribolovnog zabrana u cilju očuvanja ribljeg fonda,“ naveo je direktor NP Skadarsko jezero Nenad Ivanović.

Ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero tokom kojeg je zabranjeno loviti i stavljati u promet sve vrste riba, osim jegulje, počeo je 15. marta i trajaće do 15. maja 2018. i definisan je „Naredbom o ribolovnim zabranama, ograničenjima i mjerama za zaštitu ribljeg fonda“ koju donosi Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Imajući u vidu da se ciprinidne (toplovodne) vrste riba zbog reprodukcije povlače u pliće djelove Skadarskog jezera, potrebno ih je zaštititi od lova i omogućiti neometano obavljanje mrijesta, napominju iz NPCG.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.